В понеделник, 19 август, изтича срокът за съставяне на служебен кабинет. Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева трябва да представи пред президента попълнен с имена на министри проектокабинет.

Грънчарова имаше една седмица да проведе разговори и да направи своя избор. Най-важната задача на служебното правителство е организирането на честни и свободни избори, а за да може изборите да се проведат на 20-ти октомври, то новият служебен кабинет трябва да положи клетва пред Народното събрание най-късно на 20 август.

Финансовият министър Людмила Петкова ще запази поста си, като в разговора ѝ с Кожарева са обсъдили да остане и вицепремиер.

По неофициална информация Грънчарова е провела и разговор с Мария Павлова, която е начело на правосъдното министерство.

Служебният земеделски министър Георги Тахов остава на поста си и в кабинета на Горица Грънчарова. Служебният вътрешен министър Калин Стоянов не е получил покана да остане на поста си и в кабинета на Грънчарова.

Постовете си запазват и служебният енергиен министър Владимир Малинов, както и този на икономиката Петко Николов.

„Ако получа предложение от министър-председателя, каза той, ще го приема с цел именно проверката на "Булгартрансгаз" да бъде приключена, но и защото има още много ключови въпроси, които да бъдат решени“, уточни Малинов.

Досега министрите, които са приели и вероятно ще запазят постовете си в новия служебен кабинет са: на отбраната, транспорта, културата, правосъдието, финансите - Атанас Запрянов, Георги Гвоздейков, Найден Тодоров, Мария Павлова, Людмила Петкова.

Съгласни са да останат министри и Галин Цоков на образованието и Галя Кондева на здравеопазването.

Иван Кондов пък най-вероятно ще поеме поста служебен министър на външните работи, досега той се заемаше от Димитър Главчев.

Бившият министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев Даниела Везиева, заяви, че би приела покана от Грънчарова, но зависи от поставените към нея условия, пише БГНЕС. Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов също е провел разговори с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева относно участие в нов кабинет. Карадимов би приел да остане на поста, но това ще „зависи от много фактори“.