Трите най-големи града в страната се оказаха без избрани кметове на първия тур и битката за градоначалническия пост ще приключи днес, на балотажа.

Кандидатите в София, Пловдив и Варна ще търсят подкрепата на избирателите, за да си гарантират 4-годишен престой на върха.

А битките – те ща са оспорвани, гарантират ни го: Йорданка Фандъкова и Мая Манолова за столицата, Здравко Димитров и Славчо Атанасов в града под тепетата и Иван Портних и Костадин Костадинов в морската ни столица.

Удари под кръстна не липсваха на първия тур, дано сега всички те се съсредоточат върху програмите си и популизмът отиде на заден план.

В София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ спечели първия тур с 36.42% от гласовете. Опонентката й – независимата Мая Манолова, подкрепена от БСП, остана втора, с 27,73% подкрепа.

В Пловдив балотажът ще е между Здравко Димитров от ГЕРБ и Славчо Атанасов от местната коалиция НФСБ/ ВМРО. Двамата са с резултати съответно 36.14% за Димитров и 16.15% за Атанасов.

Другият избор е във Варна, където на Иван Портних от ГЕРБ не му достига малко за триумф от първи тур. Той отива на балотаж с Костадин Костадинов от партия "Възраждане". Резултатът от първия тур е 49.29% за Портних и 14.30 на сто за Костадинов.

Пасивността – това е основният проблем при последните няколко избора у нас. Излезте и гласувайте, от Вас зависи!