Няма никакъв проблем в позицията и няма нищо ново в помощта за Украйна - тя е последователна както от национална гледна точка - за осъждане на агресията и военнотехническа подкрепа, така и по отношение на позицията на НАТО. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Той обясни, че страната ни дава на Украйна военна техника и боеприпаси, както и някои от средствата ни за ПВО, които са неизправни. Уточни още, че тази помощ не е безвъзмездна и България получава финансови компенсации по три канала.

"По отношение на европейския инструмент за мир сме заявили съответните средства - около 7 млн. лв. са утвърдени да ни бъдат върнати обратно. От международното финансово подпомагане от САЩ също имаме доста чувствителна сума като компенсация. Получаваме компенсация и от съюзни държави, които не могат да предоставят въоръжение и техника на Украйна. Те компенсират съюзниците, включително нас, с финансови средства".

Помощта, която даваме, е с отпаднала необходимост - всичко онова, което не е включено в окомплектоването на армията ни както за мирно, така и за военно време, уточни министърът пред БНТ.

Право на президента е да откаже да води делегацията на срещата на върха на НАТО, посочи Атанас Запрянов. Правителството решило да го покани заради 20-годишнината от членството на България в Алианса. На въпрос защо не е публикувана позицията на Министерския съвет, към която Румен Радев има забележки, министърът отговори, че в нея има секретна информация.

"Съдържа планове за отбрана, оценка как се изпълняват, оценка на рисковете, някои от тях са с най-високия секретен гриф. Това са документи, които в продължение на цяла година са подготвяни за срещата на високо равнище".
Запрянов посочи, че присъствието на войски на НАТО на Източния фланг е правилно, защото засилва отбранителните способности и допринася за сдържаността от агресия.