Тази неделя предстои да бъде избран кмет на столицата. За първи път от два мандата насам се стига до балотажи, след като кандидатът за кмет на ГЕРБ Йорданка Фандъкова не успя да събере 50%+1 глас на изборите миналата неделя.

Гласовете този път се пръснаха между останалите кандидати - Мая Манолова, Борис Бонев и Борислав Игнатов.

Битката между двете е ожесточена, а кампаниите им вървяха с пълна сила през последните седмици.

След редица нападки, дебати, обвинения и обещания за промяна, тази неделя предстои да бъде решено: Ще има ли столицата нов кмет? Или ще продължи работата на стария?

Алтернатива ли е Манолова на Фандъкова?

Мая Манолова, която се явява като опозиция, има пълното право да иска управлението да падне, но когато става въпрос за местни избори, особено за град като София, би трябвало да има повече отговорност и предложения за алтернативни решения.

Тя крепи кампанията си на обещанието, че ще "спаси" столицата и на това, че е време за промяна след дългото управление на ГЕРБ. С други думи, тя се катери към доверието на хората, възползвайки се от грешките на другите. Но предлага ли нещо?

Предлага решения на твърде малко проблеми, а през другото време критикува. Критиките са важни, да, но за да е успешен един кандидат, той трябва да предлага решения на проблемите на гражданите. Но тя се измъква с аргументите, че първо иска да се допита до гражданите.

Мотивацията на Манолова, поне в очите на голяма част от гражданите е, че тя е ядосана. Така започна кампанията си. Заяви, че ще се кандидатира за кмет на столицата, ако я "ядосат".

Недопустимо изказване, което мнозина от нас забравиха бързо, бързо, затрупани от нейните слова за промяна, алтернатива и избор на гражданите.

Мая Манолова откроява проблеми, предизвикали сериозно обществено недоволство от ГЕРБ и Фандъкова през последните години - ремонтите, недостатъчно ефективните мерки срещу мръсния въздух, съмненията за корупция и пилеене на общински средства. Манолова залага на имиджа, който си изгради като национален омбудсман - на човек, който решава проблемите на обикновените граждани, борейки се с тромавите институции и бюрокрацията.

От своя страна Йорданка Фандъкова залага на сигурното като не дава напразни обещания. Тя крепи своята кампания на думата "работа" и на това, че няма смисъл от празни приказки. И може би е права.

Но какво ще направи Фандъкова?

Ще продължи да движи проектите, започнали по време на последния ѝ мандат. Бори се със замърсяването на въздуха чрез подмяна на печки на твърдо гориво, поставяне на филтри и сериозни санкции за нарушители, замърсяващи околната среда.

Бори се за по-качествена услуга на Столичния градски транспорт. Твърди, че изгражда нов екип около себе си, който да се надяваме, че ще си върши добре работата, ако бъде избран и повече няма да ставаме свидетели на просрочки в ремонти и некачествено изпълнение на някои проекти.

Фандъкова обещава изпълнението на конкретни и поименно изброени проекти - нови паркове, булеварди, пробиви, детски градини, училища. За изпълнението на част от тях има и записани срокове. Много от проектите обаче са стари, но неосъществени до момента.

Другият акцент в програмата на Фандъкова е инициирането на законови промени, които да решат проблеми като опазването на зелените площи.

По какво си приличат?

Общото между програмите на Фандъкова и Манолова е, че адресират основните проблеми на града като презастрояването, опазването на зелените площи, замърсяването на въздуха, проблемите с чистотата, изразходването на публичните финанси, дигитализацията на местната власт.

И двете предлагат подмяна на печките на твърдо гориво. И двете са против пълна или зонирана забрана за отопление с дърва и въглища. И двете са против създаването на забранени зони за автомобили, поне на този етап.