Опцията "Не подкрепям никого" набира все повече популярност при гласуването. На някои места в страната тя се явява дори трета "политическа сила".

Във Варна при гласуването за кандидатите за районни кметове например почти 11 500 избиратели са посочили тази опция. В "Одесос" "Не подкрепям никого" печели 14.25% от гласовете (3239), а в "Приморски" - 13.98% (4164), като и в двата случая това е трети по гласове резултат.

В София, където районите са 24 и навсякъде без Банкя ще има балотажи, също има силен протестен вот. В "Младост" делът на "Не подкрепям никого" е почти 10% (3625 души).

Същото е положението и в район "Витоша", в "Оборище" процентът е 13.49. В София в гласуването за кмет на община "Не подкрепям никого" са посочили 10 065 души, а в бюлетината за общинския съвет тази опция са избрали 25 736 души.

В Стамболово, Хасковска област, "Не подкрепям никого" даже е втора сила, макар и с малък процент - 6%, или 205 души. Над 88% в тази община взима кандидатът на ДПС.

Има и места, където тази възможност въобще не е позната. В Търговище например гласувалите протестно са под 1%. В Сливен ситуацията е подобна - 1146 са го използвали при гласуването за кмет на община, а 1058 - при гласуването за общински съветници.

И на тези местни избори ще има огромен брой недействителни бюлетини, тъй като избирателите продължават да се затрудняват с преференциалното гласуване. Над 220 000 са гласовете, които ще отидат в кошчето за боклук само в областните градове на страната, показа проверка на "Сега" в протоколите на общинските избирателни комисии.

В повечето случаи става въпрос за бюлетини за общински съветници, в които избирателите отбелязват преференцията, но забравят да чекнат за коя партийна листа е.