"Юридически сме в абсолютен прецедент – председател, който е изключен от партията, но е председател по съдебно решение. Дайте ни време да осмислим ситуацията. Усилията ни трябва да са насочени към явяване на БСП на изборите", заяви лидерът в оставка Нинова. Тя допълни, че на пленума са отказали поименно гласуване.

Георги Свиленски разказа, че дневният ред на Националния съвет на партията е бил от две точки – за актуалната обстановка и за вътрешнополитическия ред.

"За втора точка трябваше да бъдат изчетени мотивите, с които се налагат наказания на четиримата – на Корнелия Нинова, на мен, на Иван Ченчев и на Крум Дончев. Нямаше мотиви за това решение и отговорът на Зафиров към Дончев беше: "По принцип”. Дончев е изключен "по принцип". Това решение беше взето между 65 и 70 души, а в залата присъстваха и хора, които не са членове на Националния съвет", каза Свиленски и допълни, че три пъти бил помолил водещия Кристиан Вигенин да провери кворума, но той бил отказал.

По думите му редът за изключване на Нинова не е същият като стъпките за освобождаване на другите партийци. "Тя е избрана за председател на партията от 57 000 социалисти", допълни той.

Нинова обясни, че от една страна тя иска да напусне лидерския пост, от друга страна нейните съпартийци искат нейната оставка. "Това може да стане само на Конгрес, те отказаха да свикат Конгрес, отказаха да ме пуснат. Ще ме държат тука заложник да им узаконявам беззаконията. Дала съм пълномощно на Георги Свиленски и на Иван Ченчев, те ще участват в регистрацията на листите", допълни тя.