Вътрешният министър Калин Стоянов се срещна на летище Пловдив с чешките и испанските пожарникари, оказали помощ на българските си колеги в овладяването на възникналите в страната пожари. Спасителните екипи бяха изпратени от пловдивското летище, пише TrafficNews.bg.

Чешките и испанските пожарникари участваха активно в гасенето на големите пожари в Ямболско, в старопланинската местност Беклемето и край село Отец Паисиево, Община Калояново. 

 "Огромно благодаря. Дълбок поклон и искрена благодарност! Всички ние за пореден път доказахме, че ЕС е мощен съюз, в който държавате членки могат да разчитат една на друга и са си съпричастни", каза още министър Стоянов.

По думите му, това е съюз, който има механизми и в резултат от бързото им задействане можем да се отзоваваме на всякакви природни стихии, каквато беше огнената у нас в продължение на седем дни.

Аз съм възхитен за бързата реакция на всички, които участваха в спасителните акции. Може да разчитате винаги на нас. Заради вашата помощ не допуснахме да има жертви", каза министърът и им поднесе малки подаръци.

Испанците също изненада министъра с подарък, като му връчиха снимка на самолета, с който гасиха пожарите. 

Според оценката на министъра, българските екипи по нищо не отстъпват на колегите си от Чехия и Испания. Калин Стоянов коментира и ситуацията с пожара на българо-гръцката граница. Там всичко е под контрол. Направено е нужното.

В следващите две денонощия не се очаква пожарът да навлезе на територията на страната ни, каза още Стоянов. По думите му, в района има стари минни полета - и на българска, и на гръцка територия. Човешки крак там няма как да стъпи. Направили сме необходимите просеки, увери министърът.