Представители на институциите в държавата като се започне от президент, вицепрезидент, премиер, председател на Народното събрание и се стигне до главен прокурор упражниха правото си на глас за местните избори.

Президентът Румен Радев гласува в район "Слатина“ в Професионална гимназия по транспорт "Макгахан". Той заяви, че гласува с очакването София да се развива като столица на страната, като град в интерес на своите граждани, в който те да живеят спокойно и сигурно.

"Град, в който публичните средства се харчат прозрачно и ефективно, обществените услуги да, качествени, а градоустройството е в хармония с природата", каза още той . "Призовавам българите да гласуват днес и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовия вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулация на тези избори", подчерта президентът.

Премиерът Бойко Борисов коментира думите на президента като агитация в полза на опонентите на ГЕРБ. Според него, когато говориш неистина подвеждаш избирателите в изборния ден и това е тежко нарушение на закона. Министър-председателят упражни правото си на глас, в 78-о училище "Христо Смирненски" в Банкя. Заедно с него беше и депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.

"Гласувах за тези, които решиха кризата с боклука и направиха булевардите приветливи и нови, всичко останало сме гледали преди 10 години", каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Той обясни, че е гласувал за тези, които ще продължат да правят от "Тракия" до "Младост" Южната дъга, както е направена самата Южна дъга, Западната тангента, Северната дъга, съобщава "Фокус". "Гласувах за тези, които решиха кризата с боклука и направиха най-добрия завод в Европа, за тези, които построиха метрото, направиха парковете и фонтаните. Гласувах за тези, които направиха булевардите приветливи, нови. За тези гласувах аз, всичко останало сме го гледали преди 10 години", посочи още Борисов.

Той добави, че се надява на висока избирателна активност. "Днес е много хубав празник: и църковен, и за демокрацията. Какво по-хубаво от това да отидеш и да си дадеш гласа за тези, които считаш, че ще те управляват най-добре. Това е най-ценното", добави още министър-председателят.

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева гласува в училище "П. Р. Славейков" в Кърджали в 12.00 часа. "Не очаквам резултатите от местния вот да повлияят за предсрочни парламентарни избори“, каза тя по повод журналистически въпрос.

"Гласувах затова Кърджали да стане по-добро място за живеене, за да могат да се върнат децата ни. За да може Кърджали да си възвърна славата на красив и уютен, подреден и най-вече светъл град".

Цвета Караянчева призовава съгражданите днес да излязат и да гласуват за този, който би бил най-полезен за по-доброто развитие на Кърджали. "В никакъв случай местните избори не биха повлияли на парламентарни, съвсем различни са от останалите избори. Българските граждани ще направят избори по местата, да гласуват за човека, който може да подобри живота им. Парламентарните избори са нещо друго. Така че, не очаквайте парламентарни избори след местния вот".

По повод избора на главен прокурор, Караянчева каза, че президентът ще реши за указ за назначаването му. "Има разделение на властите, нека да оставим президентът да се запознае с материалите и той да взема решения. Аз съм представител на парламента". Тя каза още, че относно битката за Кърджали очаква балотаж.

Вицепрезидентът Илияна Йотова упражни правото си на глас в Професионална гимназия по фризьорство и козметика "Княгиня Евдокия".

"Днес е много хубав ден, защото от него зависи дали ще живеем в града, в който решава нашите проблеми или ще живеем в град, който ни създава проблеми на нашите жители и граждани. Гласувах за това софиянци и младите семейства да имат детски градини за децата си, а не децата им да се избират за детски градини по жребии. Гласувах затова младите хора да имат кариера и бъдеще в този град. Гласувах затова, когато дойдат наши чуждестранни гости, да кажат: "Ето това е една истинска европейска столица". Гласувах затова нашите бащи, майки и дядовци и баби да живеят в града ,който е удобен за тях, за да живеят достойно старините си. Гласувах за това София да се споменава като една от най-развитите столици не само в Европа, но и в целия свят, защото го заслужаваме. Древна държава като нас трябва да има достойна столица", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Главният прокурор Сотир Цацаров даде своя глас на местните изборите в секция на ОУ "Петър Берон" в Пловдив. "До момента има арестувани 4-ма и те са по досъдебното производство за купуване на гласове в Несебър. До момента няма задържани лица в Царево", каза Цацаров.

Той съобщи, че 57 досъдебни производства е образувала Прокуратурата за престъпления, свързани с изборния процес.
Повечето от политиците също упражниха правото си на глас.

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова гласува в Смолян. Тя гласува в изборната секция на ОУ "Проф. Асен Златаров", кв. "Райково". "Гласувах в подкрепа на силен екип от професионалисти, които ще работят Смолян да продължи устойчивото си развитие напред с още по-ускорени темпове" заяви д-р Дариткова.

"Областният град вече не е в режим на оцеляване, а в посока на надграждане. Гласувах за надграждането на Смолян. Макар днес да връщаме часовниците, не бива да връщаме времето назад", подчерта Дариткова.

Лидерът на БСП Корнелия Ниновa гласува малко след 11.00 часа в 48-ма секция в 25 ОУ „Петър Берон. Тя бе посрещната от активисти на партията с букет цветя. Пред журналисти след като упражни правото си на глас Нинова заяви, че е гласувала за промяната статуквото, за по-зелена, по-подредена и по-модерна София.

"Гласувах за промяна на статуквото, за по-чиста, по-зелена и по-подредена и модерна София, за град, в който е гарантирана сигурността на всеки софиянец. За бъдещо по-добро развитие на града и за добруването на всеки негов жител и общината", заяви Нинова.