Първо заседание на 50-ото Народно събрание. На него новоизбраните депутати ще положат клетва. Най-вероятно почетен председател ще бъде Силви Кирилов от "Има такъв народ", който е най-възрастният народен представител.

ГЕРБ ще предложи Рая Назарян за председател на 50-ия парламент ВИДЕО

След клетвата депутатите ще трябва да изберат председател на парламента - процедура, която в 49-ия парламент продължи цяла седмица. След формирането на парламентарните групи, президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.

ЦИК обяви имената на новите 240 депутати СПИСЪК

От коалицията вече стартираха преговори за правителство, но по думите на лидера на формацията Бойко Борисов към днешна дата съставяне на кабинет не е възможно. Според Борисов, продължаването на разговорите с парламентарно представените партии зависи от това дали ще бъде гласувано тяхното предложение за председател на парламента. Вчера стана ясно, че от ГЕРБ-СДС ще номинират Рая Назарян. От ПП-ДБ и БСП вече заявиха, че няма да я подкрепят.