Регистрацията на ДПС-Ново начало за изборите и конфликта в партията коментираха журналистът Илхан Андай и политолозите проф. Румяна Коларова, Мехмед Мехмед и Георги Проданов.

Коларова смята, че важен въпрос е доколко Доган може да направи мнозинство, така че да се противопостави на Пеевски. По нейни думи сблъсъкът се дължи на това, че „Пеевски е решил да бъде фронтмен“.

Пеевски: ДПС–Ново начало вече е факт

Коларова коментира и ситуацията в БСП като посочи, че е важно дали конфликтът ще бъде определен като рейдърство.

Мехмед Мехмед подчерта, че в конфликта в ДПС се акцентира върху личните отношения. Той допълни, че това обаче няма особено значение за избирателите. „Докато съществува ДПС, етническият елемент ще съществува“, смята още политологът.

Андай е на мнение, че „цялата система на ДПС работеше за това да остане етническият модел“. Журналистът коментира и отношенията между ДПС и президента Румен Радев. „Стратегията на Радев е ясна. „Убива“ лявото, обединява го без Корнелия Нинова, разчита на Ахмед Доган за 52-рото Народно събрание, когато ще се създаде и президентски проект“, смята пред Нова той.

Проданов каза, че „да говорим отделно за Доган и Пеевски е нещо, което не трябва да се случва“. Той допълни, че „сме в края на едно дълго съществуване на двамата заедно“. „Имаме символна война. Доган е символ и този символ трябва да бъде отнет. Но самите избори ще определят кой от двамата ще влезе в парламента“, смята политологът.