Дали този неуспешен атентат подпечата новия четиригодишен мандат на Тръмп? Възможно ли е Джо Байдън да се откаже от номинацията си за президент на демократите? Темата коментира Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

„До деня на атентата имаше три имена и Ванс беше един от тях. След атентата Тръмп взе решение Ванс да е вицепрезидент”, каза Поптодорова и определи Ванс като „по-младо копие” на бившия американски президент. „Човек, който изцяло споделя неговите възгледи, платформа. Човек, който е Неофит – наскоро прегърнал новата вяра, новата религия. Той е много по-енергичен, отдаден и стремящ се да отговори на очакванията”, каза още тя в ефира на Нова Нюз.

„Вицепрезидентът исторически, по традиция, няма съществена роля в президентската двойка. Никой не помни вицепрезидентите, освен ако не станат президенти”, смята Поптодорова.

Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп призовава Америка да "избере нов път"

Тя нарече думите на Ванс за европейската сигурност, която  атрофира заради уюта, който ѝ осигуряват САЩ, „доста тежка констатация” и  добави: „Той е попил това от Тръмп. Ванс очевидно следи внимателно тезите на своя патрон и ги повтаря още по-засилено и убедено”.

„Тръмп иска нещата да се случват при неговите условия”, каза още бившият посланик на България в САЩ.

"По сведения от Америка тези дни има събиране на най-тесния кръг около Байдън, за да решат дали има отказ от кампанията или се продължава напред. Няма много опции, освен Камала Харис да излезе напред. Няма отлични решения нито в едната посока, нито в другата", заключи тя.