Много хора се връщат от чужбина, за да работят на висококвалифицирани и платени работни места в България.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, като припомни, че преди няколко седмици правителството е отпуснало допълнително 5 милиона за 150-годишнината на БАН.

"Мисля, че с академик Ревалски сме свършили доста работа. С новия ресор, който има България в Европейската комисия и новите приоритети на ЕС за иновации, обучение, "Еразъм", университети, академии и това , което открихме вчера като развоен център на една от най-големите компании – "Бош", където се пише софтуер за новите автомобили, това, което преди няколко дни във Варна открихме офиси на една от най-големите финансови групи в Европа, за да действат оттам на цялата територия на Европа показва, че академията на най-високо ниво, университетите, финансирането, което няколко години и повече се получи не само задържа много хора, но и много хора се връщат тук, за да работят", посочи Борисов.

Премиерът се обърна към председателя на БАН академик Юлиан Ревалски с думите, че продължаваме да разчитаме много на академията, защото действително като население не сме голяма държава, но точно в сферите на иновациите и новите технологии българинът има много развито мислене.

"Суперкомпютърът, на който сега започваме да му изграждаме къщичката в Технопарка, също отсега трябва да го мислите къде, какво и как може да бъде използван на най-високо ниво", допълни още Бойко Борисов.