Кметът на Пловдив Костадин Димитров с коментар за обстановката в Пловдив заради пожара на депото за смет в Цалапица.

"И аз, и екипът ми следим непрекъснато данните за качеството на въздуха. Поискал съм от РИОСВ да предоставя актуална информация от измервателните станции", пише Димитров.

"Тежка техника и водоноските на ОП “Чистота” подпомагат работата на огнеборците. Много фирми също се включиха с техника и помагат", допълва той.

Димитров припомня и насоките на РЗИ към гражданите, като призова те да бъдат спазвани, а всеки, който чувства неразположение, да потърси лекарска помощ.

  "Призовавам да спазвате указанията на компетентните институции и да се пазите!", заключава кметът на Пловдив.

Вижте какво още пише Димитров:

ВИДЕО показа обгазения Пловдив

"Уважаеми съграждани, заради пожара на депо в Цалапица и задимяването здравната инспекция дава следните указания за жителите на област Пловдив:
Да се затворят прозорците на домовете и работните помещения;
Хора с хронични заболявания, бременни жени и малки деца да избягват престоя на открито;
При наличие на оплаквания, затруднено дишане и др. да се потърси медицинска помощ; Гражданите, на които им се налага да излизат, да носят задължително предпазна маска!
И аз, и екипът ми следим непрекъснато данните за качеството на въздуха. Поискал съм от РИОСВ да предоставя актуална информация от измервателните станции.
Работим координирано с всички компетентни институции за потушаване на пожара на депото в Цалапица и преодоляване на последиците от него. Тежка техника и водоноските на ОП “Чистота” подпомагат работата на огнеборците. Много фирми също се включиха с техника и помагат.
Призовавам да спазвате указанията на компетентните институции и да се пазите!"

Смог от пожар на сметище събуди Пловдив СНИМКИ