Президентът Румен Радев коментира, че утре сутринта ще обяви кога ще връчи втория мандат на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. По-рано днес от ПП-ДБ обявиха, че ще върнат празна папката и призоваха държавният глава да им я даде в най-скоро време.

„В никакъв случай няма да бавя процеса. Ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат. Но също така ще се съобразя с това партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания – тя не може да се случи през август”, уточни президентът.

Радев не пожела да коментира на кого ще връчи третия мандат – последният шанс за правителство в 50-ото Народно събрание.

Държавният глава коментира думи на председателя на ДПС Делян Пеевски, който вчера го призова „да вземе да кацне и да даде този мандат”. „Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като Пеевски и възможността те да си присвояват безпрепятствено правото да се обявяват за евроатлантици, да раздават правосъдие наляво и надясно, да се превръщат в морални стожери – показва, че нашата политическа система е тежко заболяла. Начинът да я възстановим е чрез радикална хирургия. Скалпелът е в ръцете на гражданите, когато има следващи избори”, подчерта той.