Остри критики, срещу изключеният от Ахмед Доган - Делян Пеевски отправи държавния глава Румен Радев, макар и да не назова публично името му. Радев обясни, че: „Хора санкционирани от стратегическите ни партньори зад граница за корупция рушат устоите на страната и застрашават европейското ни бъдеще“. Именно Пеевски е единственият действащ депутат санкциониран по глобалният закон „Магнитски“.

Във връзка с решението на ЦИК за регистрацията на двете коалиции, в които фигурира ДПС, Радев обясни, че очаква изборната комисия да следи стриктно за изпълнение на разпоредбите в изборния кодекс.

Пеевски се разпозна в думите на президента и реагира. Според него с изказванията си Радев недопустимо се намесва в изборния процес.

Президентът Румен Радев очаква от Централната избирателна комисия да следи за стриктното изпълнение на Изборния кодекс. И призова - ЦИК да бъде подпомогната от служебното правителство, всички институции, а дори и от партиите, защото залогът е „съдбата на държавата“.

„Ясно е, че ако едно общество продължава да се отнася със безучастие и да се снишава пред явните безобразия в обществото, то е обречено на разпад“, каза президентът. Радев обвини Делян Пеевски за корупцията и институционалната криза в страната, но не спомена името му, пише bTV.

„Примирението със заграбването и унищожаването на бизнеси, с покваряването на цели институции и превръщането им в бухалки с отявлената корупция, с чадър над основните герои за „грабежа на века - КТБ“, всичко това ни доведе до състоянието, в което сме днес, а именно в Народното събрание да проникват тежко компрометирани фигури с вълчи апетит, да се разпореждат с държавните ресурси и със съдбата на българите. Тази цялата гротеска се разиграва зад паравана на евроатлантизма и то от хора санкционирани от нашите стратегически партньори за гранд корупция, които с поведение и действия рушат устоите на демокрацията и компрометират европейското ни бъдеще“, каза още Радев.

Делян Пеевски реагира със съобщение до медиите. Според него президентът се намесва недопустимо в изборният процес. 

„Днес в отчаянието и безпомощността си Румен Радев разкри истинското си лице. Самозабравил се властник, който отчаяно брани доверения си кръг олигарси и най-вече себе си. След 8 години, в които Радев присвоява несъразмерна власт, газейки Конституцията, два мандата, в които всички ръководители на служби са под негов контрол, три години, в които управлява еднолично чрез марионетните си правителства, той днес отново поиска цялата власт за себе си и държавата, в услуга на него и доверения му кръг. Защо не е разкрит „грабежът на века“ - фалита на КТБ? Защо не е осъден Цветан Василев, който заграби 5 млрд. от българските данъкоплатци?! Защо Радев мълча през всичките тези години“, пише в позицията си Пеевски.

Мястото на България не е да е руска република. И ако днес не се противопоставим на това, цената ще я платят хората, пише още той.

Снимки: Свободна Европа