В базата данни на МВР няма човек с името на предполагаемия български пленник на „Хамас”. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков.

Припомняме, че в понеделник се появи информация, публикувана в The Wall Street Journal, за български заложник в Ивицата Газа.

 „В медиите излезе име на жена, за която се твърдеше, че може би е заложник. Това, което проверихме - в базата данни на МВР с български граждани човек с такова име не съществува”, каза той.

37 български граждани и членове на техните семейства са потърсили съдействие за напускане на Ивицата Газа, по данни на задграничните ни представители. Това заяви министърът на външните работи Мария Габриел.

Израел обвини Ислямски джихад за смъртоносния удар над болницата в Газа

"МВнР е в непрекъсната връзка с дипломатическите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамала. В тясна координация с други държави членки на ЕС и партньорски държави. Търсят се възможности за съдействие за тяхната евакуация. Последната към момента не е възможна, доколкото не е фиксирана договореност за отваряне на ГКПП „Рафа”. Външно министерство разполага със списък на потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове техните семейства. Списъкът е предаден на израелските и египетски власти. От тях ще очакваме разрешение за напускане на Газа и влизане в Египет, когато това е възможно", каза Габриел, цитирана от "Нова".

 

Българка сред заложниците на Хамас? Посланикът ни в Израел с коментар


"Не е постъпвала информация от официалните власти в Израел за отвлечен българин от „Хамас”. „Посолството на България в Тел Авив е в постоянен контакт с българските власти. Темата продължава да се следи”, каза тя.