Държавата в лицето на своите институции трябва да покаже, че може да бъде напълно организирана и в подкрепа на хората. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев, който посети една от тежко засегнатитет от пожари общини - Болярово.

Искам да благодаря на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че в тази сложна обстановка не са допуснали загуба на човешки живот.
В момента е време за действия, има време за доклади и анализи, а крайната оценка ще я дадат хората, комнтира президентът. По думите му има неща, които трябва да се подобряват.

"Регионът на Болярово е типичен пример как като се мобилизира държавата с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да се потушават бедствия, въпросът е времето, за което може да се постигне".
Кметът на Болярово обясни, че ситуацията в общината е изключително тежка, както и че е имало пропуски в синхронизацията между институциите и управлението на процеса по гасене. Призова пожарите да не се политизират

"Започнаха такива наченки в село Воден с доставяне на фургони за определени лица. Помолих доставчиците - нека когато решим генерално проблема с 20 фургона за временно настаняване, тогава да бъдат доставени и да бъдат монтирани. В момента има нужда от спешна помощ за хората, които трябва да бъдат настанени временно и които трябва да бъдат устроени".
Призивът е да се намери общо решение за всички хора, а не да се делят, добави президентът Румен Радев.

"Обсъдихме как и откъде да се намерят фургони, така че всички да могат да бъдат настанени. Очаквам това, което обсъдихме и предлагам на МВР, част от тези фургони да бъдат преотстъпени и доставени там, където има нужда".
На дневен ред е справянето с природните бедствия - с политическите ще се справим на по-късен етап - така президентът коментира политическата обстановка в страната. Оказа да коментира третия мандат преди изчерпването на втория, съобщи БНТ.

"Искам да отправя един апел към хората, които вземат важните решения: има си ясно разписани закони. Законът за защита при бедствия и в сила и там е ясно разписано какви са елементите на единната спасителна система. Нека всички да си изпълняват задълженията по закон, да се чува разумният глас на експертизата".
На призива за свикване на КСНС Радев отговори: "Искам да питам колко съвета още трябва да направим за Българската армия и да се чуят най-после становищата вътре? Аз винаги съм призовавал на първо място за грижа за хората в армията".