Или ще има седми поред предсрочни избори, или ще има правителство, което се базира на гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Това мнение изрази бившият премиер и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

По думите му първото условие да тръгне разговорът за съставяне на правителство е се нормализира диалогът между партиите. Политиците внасят постоянно отрова в душите на хората точно с такъв тип лошо говорене, коментира Сергей Станишев.

Според него спасението не може да дойде от един човек, а е изключително важно някой да говори нормално, а не с митологеми и клишета. Това, което липсва в България, е критичното мислене и формиране на политиките не на база клишета, посочи Сергей Станишев в ефира на БНТ.

По мнението му, ако президентът се появи на политическия терен, той ще спечели, защото няма нищо друго, което да е ново и различно. Това, което би могло да го накара да направи политически проект, е безплодието на политическите партии, подчерта Станишев.

Той е доволен от новото ръководство на БСП, че поне са спрели междуинституционалната война с президента Румен Радев. Проблемът на БСП е, че партията бе хвърлена от ръководството си в чужд терен и да се състезава по консерватизъм и национализъм с десницата - и резултатите са налице, посочи Станишев. Ако БСП иска да покаже, че сериозно възприема тежестта на положението си, би трябвало да се свика заседание на конгреса, каза още той.

Станишев няма болезнена амбиция да е лидер на БСП с риск да загуби авторитет и уважение на хората, отколкото голяма печалба.