Първият мандат е връчен. Очакванията, че Росен Желязков е предложението на ГЕРБ за премиер се потвърдиха. Дали ще има гласуван кабинет обаче, ще разберем още в сряда.

"Изборът на премиер не е изненада. Борисов има два силни хода - Росен Желязков е единият, Томислав Дончев, до когото никой не прибягна досега, е вторият. Изборът е логичен. Той залага все повече на досегашния председател на Народното събрание. От поне две седмици се говори, че единственият смислен ход на Борисов е да предложи силно политическо правителство на ГЕРБ като правителство на малцинството и с това да използва факта, че никой от политическите сили в момента няма интерес от нови предсрочни избори", коментира социологът Иво Желев.

Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ за премиер, получи мандата от Радев ВИДЕО

По негови думи правителството ще бъде одобрено в сряда, но не е оптимист за продължителността на кабинета.

"Най-вероятно ще изиграе ролята, която всички политически сили в момента му отреждат - да им даде време да осмислят това, което се случи на 9 юни и да се прегрупират. Очевидно е, че и президентът беше доста по-краен, в момента бърза и няма нищо против това развитие на нещата", заяви Желев пред Bulgaria ON AIR.

Според него правителството ще бъде гласувано с едно сериозно конюнктурно мнозинство.

Радев: Правителство на малцинството носи рискове