Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментирапред ПИК поредната атака срещу управляващите от страна на президента Румен Радев. Биков взе отношение във връзка с интервюто на държавния глава пред БНТ.

 

-Г-н Биков, коментарът Ви след интервюто на държавния глава Румен Радев пред БНТ

- Не мисля, че президента Румен Радев каза нещо ново в това свое изявление. Нещо, което не е казвал и преди. За пореден път видяхме една демонстрация на желанието му за конфронтация с ГЕРБ и управляващото мнозинство.

- За каква демонстрация имате предвид?

- За мен, това бе поредна демонстрация, че държавният глава има желание да води диалог само с БСП. А това, на практика, обезсмисля мястото на Консултативния съвет.Тази конфронтация по всички линии, чиято тенденция е на задълбочаване, и категоричното разграничаване на президента от идеята за диалог с управляващото мнозинство показват точно това.

- Казвате, че с такова поведение президентът обезсмисля, на практика, работата на Консултативния съвет? Защо?

- Последното изказване на президента бе поредна демонстрация, от негова страна, че той има готовност да води диалог само с БСП и, може би, с ДПС. Това, от своя страна, на практика блокира работата на най-важния орган, който президента председателства – Консултативния съвет. Ако тази конфронтация от негова страна продължава да се задълбочава, не виждам как би се избегнало това. На практика, с такова поведение, президента Радев сам блокира един от основните лостове, с които разполага.

- Каква е причината за тази конфронтация?

- Явно не може да понесе ролята на президента в обществото. Отказва да разбере, че не може да се държи като фен. А поведението му е на такъв на БСП и на Корнелия Нинова. Едва ли приляга на един президент такова поведение.