Народните представители и днес ще направят опит да изберат председател на 48-ото Народно събрание.

При последното гласуване бяха издигнати номинациите на Кристиан Вигенин от „БСП за България“, Йордан Цонев от ДПС и Цвета Рангелова от „Възраждане“, но нито един не получи необходимата подкрепа.

При балотажа за Цонев гласуваха 102 „за”, „против” – 67, 56 се въздържаха. За Вигенин на балотажа 73 депутати гласуваха „за”, „против” бяха 11, 141 се въздържаха.

В началото на днешното заседание депутатите успяха да приемат процедурните правила по избора на ръководител.

Веднага след това Хамид Хамид обяви, че ДПС отново предлага кандидатура на Йордан Цонев за председател на НС, а БСП издигна Кристиан Вигенин за пореден път. ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" обявиха, че няма да правят номинации.

"Вече предизвикваме подигравки сред гражданите. Парламентът е напът да се обезсмисли напълно. И колкото и всеки да иска да е верен на избирателите си, всеки един от нас разказваше на избирателите си какво ще прави, когато отиде в НС. Блокажът още в първото заседание показва, че парламентът е излишна институция, и не е в състояние да работи. Сигурно милиони хора са загубили живота си заради демокрацията, но в момента обезсмисляме и себе си по този начин. Утре хората ще кажат: "за какво са ни тези партии", коментира Вигенин.

"Възраждане" издигна Цвета Рангелова.

Предстои гласуването на номинациите.

Стоилов за избора на председател на НС: Днес е критичен ден


Доайенът Вежди Рашидов оттегли вчера номинацията си за председател и направи емоционален опит да ги накара да помислят, изнасяйки реч, в която вплете извинения и благодарност към колеги народни представители и житейска мъдрост.

Присъстващите народни представители го аплодираха на крака в пленарна зала, но минута по-късно показаха с гласуването си, че съгласието е още далеч.

Следващото очертаващо се предизвикателство пред представителите в 48-ото Народно събрание ще бъде избора на ръководства на постоянните комисии, през които минават предложенията за нови закони или промени в съществуващите преди да бъдат окончателно приети в пленарната зала.

Очаквайте подробности!

И днес не избраха председател на НС

НА ЖИВО: Депутатите започнаха нова процедура за избор на председател