„ДПС сме втори и ще подкрепим мандата на първия. Ще вземем нашия мандат и ще видим какво ще правим, но пак ще положим всички усили яда има правителство в България. Ще изчакаме и третия мандат и пак ще положим всички усилия“, каза Йордан Цонев от ДПС.

По думите му партията ще постъпи държавнически.

НА ЖИВО: Депутатите дебатират „за” или „против” правителство на ГЕРБ-СДС

„Първият извод от изборите е, че хората са свалили до критичен минимум доверието в политическите партии и процеси. Вторият е, че всички хора искат да се стабилизира политическия процес и да бъде избрано правителство“, каза още Цонев.

По думите му дори избирателната активност да спадне до 5%, изход от кризата пак няма, освен ако някой не поеме отговорност, да състави мнозинство и да излъчи кабинет.

„Този параграф 22, при който ние не се сговаряме около политики, идеи, принципи и ценности, и отиваме на избори. Няма да доведе до нищо. Ще води до загуба на доверие, до оспорвана легитимност“, каза още Цонев.

„Другото е промяна на конституционната наредба, заповядайте да видим кой ще успее да я промени. Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия, ще вземем нашия мандат и ще решим какво да правим, ще положим всички усилия България да има управление, което е около ценностите, които изповядва свободния западен свят. Ние не можем да водим преговори с Възраждане, подчерта Цонев. Българският народ не харесва модела на изтока и затова ние сме в западния модел и ще останем там. Ще водим преговори с всички останали партии, освен Възраждане. Ще постъпим държавнически и при първия, и втория, и третия мандат“, каза още Цонев.

Очаквайте подробности!

Борисов напусна пленарната зала. Защо?