Между “Има такъв народ” (ИТН) и “Величие” има разлика от 1,5%. Защо да не дойде ние да направим този експертен кабинет? Ако виждате логика защо те толкова жертвоготовно се хвърлят към това, обяснете ми я, обърна се Николай Марков от "Величие" към парламентарните журналисти в кулоарите на Народното събрание. 

"Аз не я виждам тази логика. Виждам странна колаборация между ИТН и “Възраждане”, поне това се получава в залата. Ще изчакаме търпеливо", добави той.

Марков даде сигурна гаранция за едно -  от "Величие" в задкулисни преговори не участват. 

На въпрос дали ще подкрепят кабинет с първия мандат, той за пореден път обясни: "Това беше една от причините, поради които аз исках среща с единствения, който носи политическата отговорност - г-н Борисов. Контактната група не носи политическа отговорност, носи я лидерът на тази партия! Той отказа среща с мен. Не му се сърдя, той има право, но кажете какво да подкрепим, когато не знаем какво е то", риторично запита Марков. 

Народният представител е изумен от тревожното поведение на някои от депутатите на "Възраждане". "Ако ни атакуват политически, нямаме проблем. Въпросът е, че обиждаха дами от парламентарната ни група с изключително цинични думи и квалификации", каза Марков, като от възпитание не си позволи да назове точните ругатни, които са си позволили да употребят членове на партията на Костадин Костадинов.

Николай Марков обясни как обективно (по закон и Конституция) стоят нещата около искането на служебния премиер Димитър Главчев парламентът да реши кой ще представлява България на Срещата на върха на НАТО.

"Показаха ни писмо от г-н Главчев, с което той иска становище на Народното събрание (НС) във връзка с формата, в който България ще вземе участие в Срещата на върха на НАТО. Това е прецедент. Никога не се е случвало Народното събрание да взима подобно решение. Още повече - в Конституцията е ясно записано кой осъществява националната сигурност - това е Министерският съвет. Това е императив. Не може да се влиза в колизия между институциите. Г-н Главчев трябва да си поеме отговорността. Радев може да присъства, но в крайна сметка националната сигурност се осъществява от Министерски съвет. Фактът, че досега не е имало случай Народното събрание да санкционира това нещо е достатъчно ясен сигнал, че и сега НС не е органът, който трябва да го санкционира. Следваме буквата на закона, а не това какво и за кого е изгодно. Трябва да видим и позицията на президента".