„Не се страхувам. По-скоро съм разочарован и учуден, че в продължение на 2-3 дни българската държава не предприема нищо". Така заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин коментира информацията, че името му фигурира в списък с „врагове на Украйна", пукликуван в украинския сайт „Миротворец”.

БСП настояват за категорична позиция на правителството и службите по казауса. От „Възраждане” пък обявиха, че ще сезират прокуратурата.

СБЖ изисква от властта защита на българските журналисти от списъка на украинския „Миротворец”

Социалистите искат българските граждани, които са в този списък, без значение на каква позиция са, да бъдат извадени от въпросния списък със съдействието на украинската държава.

"Това е най-малкото, което смятам, че България може да направи. Очаквам информация от българските служби, които да заявят доколко хората в този списък са застрашени и дали са необходими мерки за тяхната защита”, каза още Вигенин в ефира на Нова Нюз.

Случаят стана известен във вторник, когато председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов говори по казуса от парламентарната трибуна. „Миналата седмица стана ясно, че пореден българин е включен в един много зловещ списък. Той не е за корумпирани политици, а на хора, които имат различно мнение. Списък на хора за премахване. Списък в един сайт, който носи циничното име „Миротворец“. Една страница, която формално претендира да е украинска, но е регистрирана във Вирджиния, САЩ", каза Костадинов.

В списъка, освен името на Вигенин, фигурират и тези на политолога проф. Иво Христов, журналистите Велислава Дърева, Диляна Гайтанджиева и др.