Министър на образованието и науката Красимир Вълчев каза пред преподаватели и студенти в ПУ "Паисий Хилендарски", че приемът във ВУЗ-овете за следващата учебна година ще се преструктурира, като се намалява в социалните, икономическите и правните науки.  Намаляваме приема спрямо Постановелние 64 и ще спрем финансирането за 19 професионални направления, добави Вълчев.

България е на последно място в Европейския съюз по дигитализация на производствените дейности и на пазара на труда. Това заяви в лекция пред студентите в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че цикълът от лекции MASTЕRCLASS WORK 4.0 ще продължи след София и Пловдив в още шест български град във висшите училища.

За подобряване на дигитални умения на 3 млн. работещи в България в следващите пет години ще са нужди близо 1 млрд евро.  За усъвършенстване на тези компетенции ще се търси европейско финансиране за националната програма, каза синдикалния лидер. 

По думите му се обмисля идеята да стъпи върху базовата нужда на всеки работещ. Той трябва да провери дигиталните си умения и да ги подобрява в курсове за знания и умения на работното му място.

Това което искаме да сложим на масата е национално отговорна задача пред България да сме конкурентни на пазара на труда. Ако утре у нас дойде "Фолксваген+, той няма да иска умения отпреди 20 години, заключи Пламен Димитров.