Политиците реагираха на черната вест за авиоинцидента на „Граф Игнатиево”, при който при тренировъчен самолет L-39 ZA  се разби край Граф Игнатиево.

По време на брифинг в Силистра за злополуката говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Дълбок поклон! Истински съжаляваме за тези мъже, които загинаха днес. Много бих могъл да говоря. Още като премиер осигурихме над 1,2 млрд. щатски долара да им купим най-добрите самолети F-16. Купихме им най-добрите хеликоптери - „Кугар”, „Пантер” и „Спартан”, модернизацията на „Граф Игнатиево” и летище „Безмер”. Когато в една държава парата отива в свирката, става това, което се е случило днес. Това е най-мекият ми коментар”, каза Борисов.

От коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" също поднесоха искрени съболезнования на близките на загиналите военни пилоти по време на изпълнение на служебните им задължения днес. Кураж и подкрепа изпратиха те на опечалените в тежкия за тях момент.

От „Възраждане” заявиха, че проблемът с Българската армия и военновъздушните сили е изключително сериозен. Председателят на партията Костадин Костадинов нарече състоянието им „окаяно”. Малко преди катастрофата,  той изчете декларация по темата в Народното събрание. „Днес българската държава беше погребана за пореден път, и то далеч не символично. Загубихме българи, български военни. Дори и само това е достатъчно основание. Аз няма да говоря за оставки, това е доста е низко. Оставката е толкова незначителна. Тук не трябва да има оставка, трябва да има арести и присъди”, заяви лидерът на „Възраждане”.

Премиерът и министърът на отбраната с подробности за разбилия се самолет ВИДЕО

Съболезнователно писмо дойде и от председателя на ДПС Делян Пеевски. „Новината за трагичния инцидент с учебния военен самолет L-39 и загубата на човешки животи помрачи днешния ден. Изказвам своите най-дълбоки съболезнования на близките на загиналите пилоти”, написа той. „Командващият ВВС генерал-майор Димитър Петров и бригаден генерал Николай Русев, командир на 3-та авиобаза „Граф Игнатиево”, следва незабавно да подадат оставка от постовете си”, пише още Пеевски. По думите му „те трябва да поемат отговорността за трагедията, а компетентните разследващи органи да установят причините за тази тежка катастрофа и виновните”.

Сватба готвел един от загиналите пилоти, очаквал дете

„По повод трагичния инцидент в Трета авиобаза край Граф Игнатиево изказвам своите искрени съболезнования на семействата, колегите и приятелите на загиналите летци. Днес е тежък и траурен ден за България. Не е време за анализи и политика. Дано този път виновните за катастрофата бъдат наказани според цялата тежест на закона. Крайно време е българските партии да забравят политическите си пристрастия и да работят заедно за модернизацията на ВВС. На карта вече са поставени не само здравето, а и животът на нашите летци”, заяви в съобщение до медиите и. ф. председател на БСП Атанас Зафиров. Коментар дойде и от съпартиеца му и председател на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. "Разпадът на държавността взема вече своите жертви. Съболезнования на семейства и близките на загиналите. Това е пореден инцидент. Докато подаряваме нашето военно оборудване на чужда държава, купуваме самолети на хартия и ги чакаме 6 години - това ще бъдат резултатите. Пълен разпад на държавността”, заяви Гуцанов, цитиран то "Нова".

Учебен самолет се разби край Граф Игнатиево СНИМКА+ВИДЕО

„Изразявам искрените си съболезнования към трагедията на близките на загиналите български бойни пилоти – майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Едновременно ме боли и в същото време съм вбесен. Боли ме, че толкова нелепо загинаха двама българи. Войни. Герои. Вбесен съм, защото бойната ни авиация е на унизително ниско ниво, което довежда до подобни трагедии. Респект към загиналите и отвращение към тези, които с бездействието си създадоха условия, това да се случи”, написа в свой пост във Facebook лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов по повод авиокатастрофата.

Военна прокуратура ще разследва катастрофата с учебно-бойния самолет