Тези, които не спазват закона, да полагат обществено-полезен труд или да бъдат задържани в териториалните структури на МВР. Това ще са част от мерките, които от ВМРО ще предложат за интеграция на ромското общество, обяви пред журналисти зам.-шефът на партията Искрен Веселинов по-рано днес.

“Един от най-големите проблеми, който трябва да бъде лекуван сред това население, е чувството за безнаказаност по отношение на наказателната отговорност и по отношение на ежедневните престъпления, които се извършват. Законът за административните нарушения и наказания се оказва абсолютно неработещ, тъй като предимно в него има три наказания. Едното е глоба. Това население е ясно, че предимно не си плаща глобите, защото казват - ние нямаме пари и сме на социални помощи. Второто е временно лишаване от правото да се упражнява професия. Познайте колко са академиците в циганските гета? Просто си представям ситуацията как се изпълнява това наказание”, мотивира предложението Веселинов.

“Истината е, че ние имаме нужда от нови видове наказание. Всъщност това е, което предлага г-н Каракачанов. Тези наказания трябва да бъдат две - полагане на обществено-полезен труд и задържане в териториалните структури на МВР. Предлагаме тези две наказания да влязат в каталога. Те разбира се ще бъдат прилагани след съдебна процедура”, обясни още той.

Веселинов припомни, че част от предложенията на партията свързани с вземането на социални помощи, вече минаха първо четене. От шест месеца обаче в деловодството на парламента залежавало предложението за общинска полиция. Веселинов уточни, че към момента само четири общини имали такава. И допълни, че проблемът бил основно във финансирането. Преложението обаче не стигало до зала, защото “ДПС го бойкотирали”.