Предсрочни избори не трябва да има - това го казваме и тримата, нищо, че на евровота излизаме с отделни листи

Младежите, които се състезават в политическото риалити за евродепутати, с което ще си подреди евролистата “Атака”, са сковани. Искам да ги освободя, да не са в мейнстрийма, а да са с бунтарско мислене, провокативно

Имаше период, в който събирах по 50 000 човека на площадите, но се утаи ентусиазмът

СДС трябваше да даде друг кандидат в листата с ГЕРБ. Този е натоварен прекалено с история и с негативни прояви

Отношението към Русия е главната разделителна линия в нашата тройна коалиция. Там сме на 3 различни позиции

С лидера на "Атака" и на парламентарната група "Обединени патриоти" разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Сидеров, колко млади хора откликнаха на вашата нестандартна идея да ги направите евродепутати с риалити?

- Дотук 40-50 човека, но трябва да имаме предвид, че всичко стана много бързо. Много бързо обявих идеята, просто нямаше време да се огласи и хората да разберат. Сега в крачка всеки ден идват нови хора, някои - представители на студентски съвети, на сдружения, други просто са чули или прочели обявата. Опитваме се да разгласяваме колкото може повече - в сайтове, в Нова телевизия, във вестници - ето, при вас пускаме също, за да научат колкото се може повече хора. Но много кратко беше времето. Въпреки това смятам, че нещата стават, и ще покажем един различен модел на правене на листа - надпартиен през партия.

- Правите ли предварително пресяване, или всеки, който дойде тук, го пускате в играта и в ефира?

- Има някакво пресяване. Изискването по Закона за избор на евродепутати е кандидатите да са навършили 21 г. Оттам нататък пресяването става с разговори, защото, ако трябва да сме честни, идват и хора, които не са подходящи, такива, които ходят сигурно на всякакви обяви. Но като цяло са интелигентни, добре стоящи млади хора. Проблемът, който виждам дотук, с уговорката, че имаме още три седмици - минаха първите два дни само, е, че са прекалено стегнати души. Ей такива, несмели. И си мисля сега, че главната ми заслуга може би ще бъде да ги освободя от сковаността, от този страх, от притеснението. Те се притесняват страшно. Казвам им: “Освободете се от този страх, защото, каквото и да правите в живота, трябва да имате смелостта да го направите.” Може да сбъркаш - падаш, ставаш. Някак си са като блокирали и това, изглежда, е днешният проблем, и то не само при младите, че народът е парализиран от мисълта, че нищо не може да направи. А то може. Вярно, че един човек сам не може да смени система или да промени нещо голямо, но може да действа. Един човек пък може да стане лидер. Мен не са ме пуснали с парашут, не съм паднал с НЛО, не съм минал АОНСУ или някаква школа. Излязъл съм, тръгнал съм да правя нещо, увлякъл съм хора, падал съм, ставал съм - и с правилни стъпки, и с грешни. По този начин ти даваш възможност други да се освободят от страха си. Всъщност това ще стане школа за лидери може би.

- Виждате го да прерасне в по-дългосрочен проект, отвъд европейските избори?

- Да, точно това е интересното. Аз имам предвид не само тези евроизбори. Тук каквото стане - стане, каквото каже изборът на зрителите на телевизия “Алфа”, които ще класират кандидатите, и каквото после гласуват хората на изборите.

А след това планирам това да го продължим. Даже предвиждам да направя една фондация, която да се занимава с това - изцяло насочена към подпомагане на млади хора, млади таланти, такива, които могат да направят принос за България, обаче нямат финансовата възможност или пък не смеят.

- Но това няма да е младежка секция на “Атака”?

- Не, не. Това ще бъде фондация, която просто ще разшири нещата от партията. Защото виждаме, че днес партиите не са вече нещо положително за хората. Не им се занимава с чисто партийна дейност. Имаше период, в който, като кажеш, идваха. По 30 000, по 50 000 човека съм събирал по площадите, но съвсем логично този ентусиазъм се е утаил, защото някои са очаквали чудотворни промени, а те не стават. И съвсем логично хората са се поотдръпнали.

Аз виждам в тази академия някакъв нов начин да събудим импулса в тях, да разберат, че всичко зависи от тях - не само в политиката. Каквото и да правиш в живота, ти, ако не вярваш в себе си, ако нямаш вяра в нещо над себе си, в нещо висше и ако не си сигурен, че трябва да правиш нещо, ти си просто една пасивна частица, която може да бъде манипулирана и използвана.

На 21 април ще тегля чертата, тогава е големият финал на състезанието за листата ни с кандидати за евродепутати. Тези по 5 човека на седмица - всеки от тях победител на деня, се класират за големия финал. Там пак зрителите с гласуване ще подредят кой е първи, кой е втори и кой - 17-и.

- Е, и вие в журито ще имате право на глас.

- Журито ще има повече регулираща роля, но и може би понякога ще се произнесе. Все пак ние правим състезание около идеологията на “Атака”, не е просто кастинг за хубост или за нещо друго.

- Интересно ми е технически как ще ги разчупите тези хора? Ще има обучение пред камера и актьорско майсторство ли? Вие разбирате и от двете, както неведнъж сме си говорили. Тук и боксовият чувал във вашия кабинет според мен може да бъде включен. Какви методи ще използвате?

- Който има желание, и чувала може да използва, да.

Всяка публична проява е някакъв вид урок. По света има школи, които обучават как да се държи човек пред камера, как да отговаря в диспути. Да, това е важно нещо. Но аз това го виждам като външната част на цялата тази дейност. По-важно за мен е да им раздвижа мисленето, да ги накарам да мислят така, че във всяка една ситуация да има рефлекс, да може да прецени. Да му освободиш на човек мисленето, е по-важното. Другото се научава - сега пред камера ще гледаш тук... Хубаво. Но не това е най-важното. Ние сме виждали много опитни, зализани, възпитани, учтиви политици, които с много думи нищо не казват. Или пък най-важното е, че нищо не правят. Те просто стават част от мейнстрийма и каквото трябва, това правят. Аз по-скоро искам да възпитам хора с бунтарско мислене. С провокативно мислене. Такива, които да кажат: “Защо са така нещата?” - “Ама така няма алтернатива, няма...” - “Я да видим дали не може да се промени!” И да започне човек да работи в тази посока. Не казвам, че ще направят чудото, че ще обърнат света обратно, но ако действаш, все ще има резултат. Ако лежиш и гледаш тавана - не.

Чрез политическата академия, с която ще излъчим нашата листа, на практика реализираме принципа 100% мажоритарност, 100% преференции.

- В историята ли остана възможността да направите коалиция с Бареков за тези избори?

- За коалиция с Бареков никога не е говорено.

- Или той даваше такива послания може би. Създадоха се такива очаквания у публиката.

- От моя страна не е имало такива обещания никога. Аз съм коректен човек. Като кажа на някого: “Така ще правим”, ще го правим. Като подам ръка и сме в един отбор, сме. Не предавам четата.

Но аз на Бареков не съм му обещавал никога: “Ще направим коалиция “Атака” и твоята партия.” Ние говорехме там за контакти, връзки с Консервативния алианс, наистина направихме няколко срещи. Една международна дипломация, така да го кажем. Оттам нататък повече не съм обещавал, тъй като, казах коректно, аз съм в настоящата коалиция - тройната, и докато там не се изяснят нещата за предстоящите евроизбори, не е коректно да ходя да преговарям с някой навън.

А в тройната коалиция се изясниха, че не може да сме заедно.

- Защо обаче?

- Веднага подчертавам - това е поради категоричното мнение на НФСБ. Те го изказаха и публично, тяхно право е, аз не казвам, че е лошо. Но те казаха, че с “Атака” имат непреодолими различия.

- Кои са те?

- Главно отношението към Русия. Понеже тук става дума за международни избори, с “Атака” категорично не можели.

А колкото до ВМРО, хората на Каракачанов пък се опасяват, че ако в коалиция за изборите участват само две от трите партии, третата ще бъде изолирана и това ще се отрази на управленския мандат след изборите. Защото все пак животът не свършва с евроизборите, продължава ни мандатът. И аз мисля, че горе-долу това нещо е вярно, защото наистина може да доведе до сривове и колизии.

Аз бях готов, и го заявих на конгреса на ВМРО, да направя поредния и още по-голям компромис - да не участвам в тази листа. Понеже чух, че моето участие в такава евентуално дразни НФСБ най-вече, пък Джамбазки се притеснява от конкуренцията ми. Казах ясно на конгреса на ВМРО: “Нямам претенции, не участвам в листата. Нямам претенции към подреждане, водене... Просто социолозите казват, че ще имаме по-добър успех, ако сме трите партии.” - “Не.” НФСБ категорично излезе с неприемане и това вече води до принудително явяване поотделно.

- Тъкмо ще се премерите на тези избори - коя от трите партии каква електорална тежест е запазила. Вие как очаквате да се представят трите партии?

- Да, някакво измерване ще се получи, но ще подарим мили гласове на други партии.

- Възможно ли е нито една от трите партии във вашата коалиция да не вкара евродепутат?

- Всичко е възможно. Тогава пък вече подаряваме гласове при преразпределението на ГЕРБ. Разбира се, и на БСП също.

- Виждате ли Валери Симеонов като евродепутат?

- Ако си направи гласовете, ще стане евродепутат от НФСБ.

Тук въпросът е в това, че ако поотделно играем и всеки вкара, да кажем, по един евродепутат. Отиват те в Европарламента и се поставя въпросът: санкции срещу Русия - да паднат или да не паднат? Валери Симеонов гласува да останат санкциите, представителят на “Атака” гласува да паднат, а г-н Джамбазки, ако ВМРО излъчи за водач него, какво ще гласува, не мога сега да кажа, защото там е малко... така. (Сидеров показва завои с ръката - б.а.) Става един разнобой, при който тук сме обединени патриоти в българския парламент, а в Европарламента сме разединени. Това няма да е добре, но в крайна сметка всичко е възможно в политиката. И такива неща сме виждали.

- Може би е по-добре вие двамата със Симеонов да се разделите, да не сте под един покрив, физически да не се засичате всеки ден, както е сега в българския парламент?

- Не, не, нямаме абсолютно никакви проблеми в парламента. Никакви дразнения, скандални моменти не е имало, откакто той се върна в парламента. Въпросът е при него - дори и в не толкова топли отношения, да изкараме мандата. Защото ние сме се подписали под управленска програма. Сега аз мисля, че това е възможно, тъй като и тримата поотделно сме изразявали това виждане - че каквото и да стане на евроизборите, ние трябва да изкараме мандата и най-накрая заложените в управленската му програма неща да се видят и да се оценят при пълен мандат, не на половин.

- След като социолози дават по-малко от процент разлика между ГЕРБ и БСП, има риск и да не се изкара мандатът...

- За всичко има риск, да. Питате ме, ако хипотетично ГЕРБ не направи по-голям резултат от БСП. Да, тогава това ще породи веднага претенции за предсрочни избори. Макар че автоматично това не би трябвало да се пренася. Тези избори са други, не са парламентарните. Но такава ситуация ще породи такива претенции, главно от страна на БСП.

Аз смятам, че ГЕРБ ще направят по-добър резултат от БСП въпреки сегашното изравняване, което дават социолозите, тъй като имат много повече хора в местната власт и добре изградена структура. Аз напоследък повтарям, че и без Цветанов те ще си направят изборите. При тях единственият негатив, който виждам, е присъствието на г-н Александър Йорданов в листата на ГЕРБ, което може да снижи техния резултат.

- Защо сте така категоричен?

- Ами защото избирателите на ГЕРБ не вярвам да погледнат всички до един с възторг на неговото присъствие. Той е натоварен с прекалено много история в политиката и с негативни прояви. Може би в евролистата СДС трябваше да предложи друг.

- Ходът с обща листа на ГЕРБ със СДС е добър, но не трябваше това да е кандидатът на сините?

- Трябваше да предложат друг. Това е моето мнение. Познавам го Йорданов от 1989 г. Мога спомени да пиша за него. Предоставих му две стаи за в. “Век 21” в сградата на “Демокрация”. Поддържал съм го тогава. Мога да говоря и за материално-технически въпроси, свързани с дарения, но няма да говоря.

Във всеки случай смятам, че СДС можеха да излъчат по-млад и по-ненатоварен с история човек. Ето аз например правя стъпка назад, тъй като смятам, че нашият опит трябва да се предава, а не непрекъснато да сме на първия ред.

CV

Роден на 19 април 1956 г. в Ямбол

Завършил теология

През 1989 г. става член на Комитет 273 и на “Екогласност”, съдейства на Независимото дружество за защита правата на човека. После отива в СДС

В началото на 90-те години е главен редактор на в. “Демокрация”

През 2005 г. създава партия “Атака”, както и едноименния вестник, чийто главен редактор е. Прави и партийната телевизия “Алфа”, която на 1 април тази година започна политическо риалити за млади хора, които искат да са евродепутати. Листата на “Атака” за евровота на 26 май ще бъде подредена изключително по този начин

Депутат в 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото и сегашното 44-о Народно събрание. Председател на парламентарната група “Обединени патриоти”

Женен, има син