Преди година Тина Ивайлова и екипът й потърсиха отговори за това: спазени ли са всички законови процедури за бетонирането на един от красивите плажове по българското Черноморие? Разказахме ви, как се е стигнало до настоящия вид на красивия плаж, разположен между курортите Свети Влас и „Елените“, както и какво твърди собственикът на имотите и комплекса, които се намират непосредствено до плажа на първа линия. Прокуратурата се самосезира и започна проверка. Последваха и други реакции на институциите. Какъв е резултатът година по-късно? Разказваме сега:

Вече Ви разказахме за  плажа „Робинзон“, който се намира  между курортите Свети Влас и „Елените“ .Видяхте какво е останало от него.  Показахме Ви фотографии и сателитни снимки на мястото за сравнение как е изглеждал през годините. Нека си припомним:

Разследване на GlasNews: Как изглежда сега един от най-красивите плажове по българското Черноморие

 Тогава собственикът на имотите -бизнесменът Венелин Ташев попита, цитирам:

„Добре, окей, ако намерите нещо какво ще се случи?“

Как реагираха институциите? И какво се случи година по-късно? Прокуратурата се самосезира и образува незабавна проверка за това дали строителството е незаконно.

„Проверката, касаеща незаконното строителство е била разпределена в административния отдел  на Окръжна прокуратура Бургас като в случая сме констатирали, че има както строителство осъществено със съответните строителни разрешителни, както и такова със съответни строителни разрешения, но в отклонения от одобрените инвестиционни проекти, както и строителство, което изначално липсват разрешения за строеж.“, обясни прокурор Христо Колев от Окръжна прокуратура-Бургас.

Според Венелин Ташев обаче:

„Надолу на земята, и до 2 метра,  ако вдигаш подпорна стена или това, не се иска разрешение.“

Не така смята обаче, Диана Русинова-експерт от Европейския център по Транспортни политики.  На място тя бе категорична, че това не е подпорна стена.

„Ето пътят свършва до тук и това си е направено просто заради ресторанта. Това там какво точно крепи? Категорично това не е подпорна стена. Това е прясно направена стена, но тя не подпира нищо. Бетонът е пресен, то просто си личи. 2002 година такива неща нямаше, никой не използваше. Това се използва от 5-6 години да кажем като нещо в строителството. Има някои казуси, които са така фрапиращи и нарушението на закона и на правилата е повече от очевидно и дори институциите няма как да си позволят да излязат с някакво друго решение.“, каза Диана Русинова.

В становище, изпратено от община Несебър е посочено, че подпорната стена с дължина около 130 м е без необходимите строителни книжа и е издаден акт за премахването й.

Преди година направихме справка в Закона за устройство на територията, от която става ясно че разрешение за строеж на подпорни стени не се изисква, ако те са  с височина  до 1,2 и когато не  са елемент на транспортни обекти. От кадрите ни се вижда, че въпросната стена на места е над 1,2 метра.

„В този случай съгласно ЗУТ, се касае за незаконно строителство. По-конкретно това отново касае тази бетонова алея, която е без никакви строителни книжа. Изпратено е постановлението на ДНСК, които имат компетентност да отстранят закононарушенията по отношение на строежа върху изключителната държавна собственост- морския плаж, както и на кмета на община Несебър, който е компетентен да вземе отношение по отношение на констатираните строителства в отклонения от одобрените инвестиционни проекти. които са компетентни да издадат съответни административни актове.“, обясни прокурор Христо Колев.

Такива административни актове вече са издадени. Само че година по-късно, състоянието на плажа е такова, каквото ви го показахме през 2023-та.

„Имат правомощие да действат незабавно, да отстранят тези нарушения.“, допълни прокурор Колев. 

Те имат правомощията, но все още не са отстранили нарушенията, въпреки становището на експертите от ДНСК. В него експертите посочват:

Установена е бетонна алея с ширина около 2,50 метра и дължина 85 метра. Същата е изградена в имот изключителна държавна собственост и е без необходимите документи и разрешения за строеж.

Рампата  и стълбите за достъп до асансьора, който води от хотела до плажа са изградени в имот публична държавна собственост и за същите няма разрешение за строеж.

В имота е установена и сграда с места за сядане и покрита тераса, същата обаче е регистрирана като помпена станция. Има и сграда с размери 25 метра на 12 метра и височина до 6 метра, за поставяне но шезлонги. Тази сграда отново е без необходимите документи и разрешения за строеж.

Проверката на РДНСК установява също, че площите предвидени за озеленяване в комплекса по проект, са изпълнени с бетонова настилка и щампован бетон, на мястото са разположени шезлонги и чадъри като не са предвидени растителни видове. Не е спазено изискването за минимално озеленена площ предвидено в одобрения устройствен план и съответните инвестиционни проекти.

В становището си РДНСК обобщават, че установените изпълнени строежи са 5-та и 6-та категория и последващите законови действия са от компетентността на кмета на община Несебър.

„Всички тези факти и обстоятелства изяснени и едва след тяхното изясняване, ще бъде постановен съответен краен административен акт, който подлежи на оспорване пред съответния съд. Искам да кажа, че във всеки един случай, в който е констатирано такова незаконно строителство, както гражданите, така и медиите трябва незабавно дас се обръщат не само към компетентните органи, каквито са не само кмета, ДНСК, могат да сезират директно и прокуратурата. Ние стоим твърдо и безкомпромисно по отношение на незаконното застрояване, не само по Черноморието, а и във всички други части на страната.“, каза още прокурор Колев.

Попитахме кмета на община Несебър Кога и какви действия ще предприеме общината по отношение на незаконно изпълнените застроявания в комплекс ,,Парадайз бийч" и плаж ,,Робинзон"? И кметът, и неговите служители за пореден път отказаха да застанат пред камера, но изпратиха писмено становище, с което ни уведомяват, че незаконните обекти ще бъдат премахнати. Такова становище е получено и в Окръжна -прокуратура -Бургас.

Търсихме собственика на комплекс „Парадайс бийч“ отново, но този път той отказа коментар. Търсихме го след като получихме становището на ДНСК. Свързахме се по телефона.

„Всичко ми е в заварено положение. Всичко ново, което съм правил аз, е абсолютно законно.  Заварено е, така съм купил хотела. По какъв друг начин да ви го обясня? Така съм купил хотела. С вас повече интервю не искам да правя.. Като свършат проверките, като свърши всичко, тогава.“, каза Венелин Ташев.

Търсихме го и на място в комплекса, като свършиха проверките на прокуратурата. Отказа да се срещне с екипа ни.

Продължаваме да следим и да работим по казуса.