„Неверест” е първата лодка, която прекоси Северния ледовит океан, изминавайки най-дългото до сега разстояние - от южната му граница на 60-ия паралел до остров Свалбард, който се намира в най-северната му част.  Стефан и Максим Иванови са баща и син, които и преди са се впускали в екстремни експедиции и притежават 10 рекорда на „Гинес”. С това прекосяване са на път да завоюват още няколко рекорда.

Двамата се завърнаха от дългото пътуване преди около седмица. „Вече съм почти напълно възстановен. Свалих седем килограма по време на пътуването”, сподели Максим.

Неговият баща Стефан се пошегува, че тези 6-7 килограма, които е свалил „дори не го наричам отслабване, а детокс”. „Имам чувството, че всички токсини съм извадил от организма си с това гребане. Ние по 24 часа гребахме, като се сменяхме на всеки два часа. Така че лодката да се движи в желаната от нас посока, с изключение на времето, в което има бури и трябва да хвърлим плаваща котва, за да не се преобърнем”, подчерта той.

По думите му „най-ценното от това пътуване е времето, което е прекарал с Макс”. „19 дни бяхме денонощно заедно. Говорили сме си за какво ли не. Това е второто ни плаване заедно. в първото плаване през Атлантическия океан бяхме заедно 105 дни заедно на 2 квадратни метра. Това е невъзможно в днешното забързано съвремие човек да прекара толкова време с децата си". 

Максим сподели, че "колкото повече време са заедно с баща си в океана, толкова по-еднакви стават".  "Аз започвам да ставам по-позитивен, баща ми може би е най-големият оптимист на този свят. Пък той започва да слуша моята музика", посочи младежът. 

По време на плаването си двамата са събрали над 40 проби с планктон от дълбочина 50 метра, за да съдействат на Биологическия факултет на Софийския университет. "Тоест свършихме ценна работа за природата. Надявам се да могат да бъдат извлечени някои полезни научни изводи за климатичните промени", изрази надежда Стефан Иванов в ефира на "Нова".

Той сподели и друга важна за него кауза - донорството, която е "прегърнал преди повече от 4 години". "Имаме приятели, които вече имат трансплантирани сърца или бъбреци и вече живеят втори или трети живот. Така, че тази кауза наистина е чудовищно богородна  - да намериш в себе си силата да решиш да бъдеш донор на органи след смъртта си, които са единственият начин да спасят някой, който чака за трансплантация", подчерта Стефан Иванов.