119-тото дерби за "града под тепетата" завърши с равенство от 2:2. Двубоят започна от 21:15ч. на стадион "Христо Ботев" в Пловдив, като за първи път от 11 години дербито се игра с гостуваща агитка на Колежа.

Двубоят е официален дебют на треньора на Локомотив Любослав Пенев, който заради наказание пропусна първия мач на тима за новия сезон срещу Арда. 

Преди началото на двубоя феновете и на двата отбора имаха шествия. Привържениците на Ботев се събраха на центъра и потеглиха към стадиона, а тези на "смърфовете" от стадион "Локомотив". Имаше и сбивания. 

Размирици между агитките преди мача Ботев-Локо

Преди двубоя Ботев награди европейската шампионка на 100 м. по лека атлетика до 18 години - Радина Величкова, която е състезателка на СКЛА Ботев Пловдив, пишат TrafficNews.

В 17-та минута Ботев поведе, след като Акере овладя в пеналта, а Никола Илиев пое топката и с техничен удар реализира за 1:0. След попадението липсваха чисти голови положения. В 34-та минута Етоо стреля, но слабо и Луков улови.

Локо стартира ударно през второ полувреме, Димитър Илиев изведе Мичи Нтело, който преодоля Бернат, но играчите на Ботев вече се бяха върнали и ударът на нападателя срещна главата на Антоан Конте. Локо изпусна още една добра възможност, Мартин Петков свали топката за Георги Каракашев в пеналта, който стреля, но над вратата.

В 56-та минута силният старт на втората част за Локомотив беше материализиран. Димитър Илиев пусна към Мичи Нтело в пеналта, който дори се подхлъзна, но успя да прекара топката покрай Бернат за 1:1. 

След това фенове на Ботев се сбиха, като се наложи и намесата на полицията, които успяха да овладеят положението, но останаха на стълбите на трибуните.

15 минути след първия гол за Локо, Ботев отново излезе напред в резултата, след като Балоянис подаде към Ехидже Укаки, който остана непокрит и реализира за 2:1. Това беше дебютен гол за бранителя. 

В добаването време, от 9 минути, Локомотив направи резултата 2:2, след безумна грешка на вратаря Ханс Бернат. Удар на Мартин Хайдаров не беше уловен от Бернат, който изби, а при добавката Жулиан Лами реализира за 2:2.

Ботев: Ханс Бернат, Николай Минков, Йонас Там, Антоан Конте, Константинос Балоянис, Джеймс Етоо, Антонио Перера, Ивелин Попов (Ален Корошец 85 мин.), Самуел Акере (Ехидже Укаки 59 мин.), Никола Илиев (Кристиан Нвачукву 59 мин.), Антъни Уджа (Мартин Секулич 69 мин.)

Локомотив: Мартин Луков, Ангел Лясков, Мартин Паскалев, Хорхе Сегура, Оливие Камдем, Георги Каракашев, Христо Иванов, Николас Пенев, Димитър Илиев (Мартин Хайдаров 89 мин.), Мартин Петков (Данило Полонский 89 мин.), Мичи Нтело (Владимир Медвед 59 мин.)