Испания е новият крал на Европа! "Ла Фурия" триумфира във финала на Европейското след успех с 2:1 срещу Англия.

В герой за тима на Луис де ла Фуенте се превърна Микел Оярсабал, който влезе от скамейката, а в 86-ата минута вкара победния гол. Преди това иначе се разписаха Нико Уилямс за Испания и Коул Палмър за "трите лъва".

Освен това Испания пренаписа историята на европейски първенства, като става първият отбор с четири трофея. За Англия пък отново остана разочарованието, след като загуби втори пореден финал, след като на Евро 2020 загуби от Италия на дузпи и то у дома на "Уембли".

Още от самото начало Испания пое контрола над топката и по-често атакуваше. Все пак това не доведе до нищо по-опасно, като единственият точен удар дори бе на сметката на Англия. Той обаче дойде чак в края на първата част. Тогава топката стигна до Фил Фодън, след като центриране беше отклонено. Футболистът на Манчестър Сити шутира в близкия ъгъл, където добре бе застанал Унай Симон, който отрази. Така и двата тима се прибраха на почивката без да отбележат гол.

Второто полувреме започна отлично за „Ла Фурия“. В 47-ата минута Испания комбинира отлично, а Ламин Ямал пусна пас наляво към Нико Уилямс. Крилото стреля по диагонала и успя да преодолее Пикфорд за 1:0.

Само две минути след това пред момчетата на Луис де ла Фуенте се откри нов шанс. Този път Дани Олмо завърши с изстрел, който обаче не беше точен.

Испания продължи да натиска. В 55-ата минута Ямал пусна чудесен извеждащ пас към Мората, който пък стреля покрай Пикфорд, но в изпълнението му липсваше точност и сила. Секунди по-късно Нико Уилямс стреля мощно по земя, като топката мина опасно близо до десния страничен стълб на английската врата.

В 64-ата минута Джуд Белингам стреля извън наказателното поле на Испания. Топката прелетя встрани от целта, а две минути след това Ламин Ямал получи, спря си топката и шутира с левия крак. Ударът му бе отразен от Джордан Пикфорд.

Англичаните изчакаха търпеливо своят шанс и не го изпуснаха. В 73-ата минута „трите лъва“ се впуснаха в контраатака. Букайо Сака намери Джуд Белингам, който пък отклони към свободния Коул Палмър. Току-що влезлият от скамейката футболист на Челси шутира от дистанция с левия крак - пращайки топката в мрежата на "Ла Фурия" за 1:1.

В 82-ата минута испанците комбинираха отлично, а топката стигна до Ламин Ямал, който веднага шутира. Последва обаче чудесна намеса на Пикфорд, който отказа младата звезда на "Ла Фурия".

Четири минути след това Испания успя да стигне до нов гол, с който пречупи мечтите на Англия. Още една отлична акция на испанците доведе до пас отляво на Кукурея към върхлитащия Микел Оярсабал. Нападателят, влязъл от резервната скамейка, стигна първи до топката и с едно докосване я прати във вратата на "трите лъва".