Теоретиците на конспирацията твърдят, че Световното първенство по футбол през 1958 г. никога не се е случило, а е било проект на ЦРУ. 

Според историка Жак дьо Ваерн Световното първенство през 1958 г. и цялата драма около него всъщност са били инсценирани, пише Daily Star. В шведския филм от 2002 г. Conspiracy 58 той твърди, че има достатъчно доказателства, че турнирът е бил манипулиран с помощта на ЦРУ като част от експеримент от Студената война.

„Съединените щати трябваше да тестват силата на телевизията да влияе на хората. Това беше част от Студената война, която бушува по това време. Наричам това „медийно състезание“, казва Дьо Ваерн.

Той обясни, че веднага след първенството през 1958 г. започва да събира хиляди документи, снимки и текстове, сред които открива доказателства, че тези футболни състезания никога не са се провеждали.

По-специално, Ваерн посочва, че сградите са се появявали на фона на игрите, когато не са съществували в реалния живот, а сенките на играчите са падали в неестествени позиции, които не съответстват на местоположението на слънцето в Швеция през лятото.

Финал на Световното първенство по футбол през 1958 гЦял екран
Финал на Световното първенство по футбол през 1958 г. Снимка: Getty Images

Освен това Швеция ила твърде малка, за да бъде домакин на такова събитие, така че Дьо Ваерн предположи, че организираните игри са се състояли в Ню Йорк.

 

Голът на Пеле помогна на Бразилия да спечели Световната купа за първи път

В същото време има много хора, които се присмиват на предположението на Ваерн, включително и тези, които са участвали в събитието.

"Казват, че не е имало Световно първенство през 1958 г., всичко, което мога да кажа е, че съм бил там, така че не разбирам как могат да кажат това. Това беше най-великият футболен спомен в живота ми", каза Куре Хамрин, чийто гол срещу Западна Германия помогна на домакините да стигнат до финала срещу Бразилия.

Теорията на Ваерн и неговият филм предизвикаха възмущение в Швеция сред онези, които присъстваха на турнира лично или го гледаха по телевизията.

Основната част от филма обаче беше разкрита едва в края на филма - всъщност това било шега.

Нямало е организация, наречена Conspiracy 58, и Ваерн е замесен във всичко това. Целта на документалния филм била да докаже колко мощен инструмент може да бъде историческият ревизионизъм.

Разбира се, това се е случило и този момент влезе в историята на футбола за дълго време, а Бразилия стана най-успешният отбор, спечелвайки още четири трофея след първия.