Докато прахът от Олимпийските игри в Париж през 2024 г. сляга, спортните съоръжения в Града на светлината посрещат нова група спортисти за Параолимпийските игри.

Макар че Международният параолимпийски комитет не раздава парични награди за спечелени медали, няколко държави възнаграждават своите представители с премии.

В началото на годината Канадският параолимпийски комитет обяви, че медалистите ще получат същата парична премия като олимпийските си колеги за класиране на почетната стълбичка, а именно 20 000 канадски долара (14 786 щатски долара) за злато, 15 000 за сребро и 10 000 за бронз. Страната домакин Франция също отпуска премии за параолимпийски медали, равни на тези, които се дават на олимпийските медалисти.

Същото важи и за Испания. С неотдавнашна субсидия параолимпийските спортисти на иберийската страна вече се награждават със същите парични премии като олимпийските - 94 000 евро за златни медалисти, 48 000 евро за сребърни и 30 000 за бронзови.

Параолимпийските призьори от Малайзия ще получат парична награда в размер на 1 милион малайзийски рингита (228 623 долара) за злато, 300 000 за второ място и 100 000 за трето. Страната от Югоизточна Азия от 2016 г. насам също раздава равни награди на параолимпийските медалисти и на техните олимпийски колеги. Президентът на Параолимпийския съвет на Малайзия заяви, че три външни компании спонсорират допълнителни парични премии в размер до 60 000 рингита за злато, 30 000 за сребро и 15 000 за бронз.

Японските параолимпийски златни медалисти ще получат 3 милиона йени (20 780 долара) от Японската асоциация за параспорт, което е по-малко от 5-те милиона, давани от Японския олимпийски комитет на олимпийските златни медалисти. Сребърните и бронзовите медалисти на страната на Параолимпиадата ще получат възнаграждения, равни на тези на техните олимпийски колеги, съответно 2 млн. и 1 млн. йени.

Австралия, Израел и Южна Корея също предлагат на параолимпийските си медалисти парични награди, равни на тези на олимпийските.

България също дава равни премии

След битка, продължила 2 години, през 2023 г. родните параолимпийци успяха да се преборят за равни премии с тези на призьорите от Олимпийските игри. Допреди това параатлетите, завоювали златен медал, получаваха 160 000 лв. или 64% от сумата за олимпийците.

"Паралимпийските игри са второто най-голямо световно спортно събитие след олимпийските игри. Участието в най-високия международен спортен форум за хора с увреждания е резултат от усилената работа от страна на атлетите и техните треньори след покриване на квалификационни норми при най-висока конкуренция", гласяха тогава мотивите към публикуваните промени в Наредба №5 на Министерство на младежта и спорта.

През септември 2021 г. сребърният медалист на 1500 м от параолимпийските игри в Токио - Християн Стоянов, изрази възмущението си от липсата на равнопоставеност. Към онзи момент параолимпийците получаваха значително по-малко финансиране за подготовката си. Докато сребърен медалист от олимпийски игри получаваше 200 000 лв., Стоянов трябваше да бъде награден с едва 20% от тази сума, или 35 000 лв.

Вследствие на дискусията през октомври 2021 г. премиите на спортистите с увреждания за постиженията им на параолимпийските игри се вдигнаха почти тройно - до 64% от сумите, предвидени за призьорите от Олимпийските игри. Поправката влезе в сила от 1 януари 2022 г., а година по-късно премиите бяха изравнени.

Най-голямата разлика

Хонконг и Сингапур, които отпускат най-големи суми на своите олимпийски медалисти, не дават толкова много на параолимпийците си.

Въпреки че хонконгският Jockey Club - една от най-старите спортни организации там - обяви, че параолимпийските златни медалисти ще получат почти двойно повече от това, което получиха в Токио 2020, бонусът от 1,5 млн. местни долара (192 333 щатски долара) все още е значително по-малък от наградата от 6 млн., отпусната на златните медалисти от Олимпийските игри преди няколко седмици.

Сребърният параолимпийски медалист може да получи 750 000 хонконгски долара, а бронзовият - 375 000, което е значително по-малко от това, което получават техните олимпийски колеги.

По подобен начин златните параолимпийски медалисти от Сингапур ще получат 500 000 сингапурски долара (380 000 щатски долара) - наполовина на това, което получават техните олимпийци. Сребърните и бронзовите медалисти ще се сдобият съответно с 300 000 и 150 000 щатски долара.

Въпросът за разликата в наградния фонд беше повдигнат в сингапурския парламент през 2016 г. Един от министрите тогава отговори, че наградите за олимпийските и параолимпийските игри се определят от неправителствени организации - а именно Националния параолимпийски съвет на Сингапур и Националния олимпийски съвет на Сингапур - които до голяма степен се финансират от различни спонсорства, пише profit.bg.

Британските параолимпийци, както и техните олимпийски колеги, не получават парични награди за спечелени медали, но имат годишна стипендия за тренировки.

Точният размер на паричните награди за златните медалисти от параолимпийските игри в Китай не е ясен, тъй като според съобщенията наградите варират в зависимост от региона и събитието.

Иначе страната има най-голямата делегация на Параолимпийските - с 282 спортисти, следвана от Бразилия с 255. Домакинът Франция е изпратил 237 спортисти с увреждания.