Летните олимпийски игри през 2024 г. започнаха в Париж вчера. Спортното събитие привлича туристи от цял ​​свят, но учените едва ли ще бъдат твърде ентусиазирани, особено в условията на климатична криза и кипяща Земя.

В ново проучване учените се съсредоточиха върху изчисляването на въглеродния отпечатък на всеки посетител на Олимпийските игри. Авторите на изследването установиха, че средно всеки посетител на Олимпиадата би бил отговорен за 100 килограма емисии на въглероден диоксид. За сравнение, това е еквивалентно на изяждане на 31 телешки бургера, изпиване на 83 бутилки вино и шофиране на 500 км, пише Daily Mail.

Изследователите отбелязват, че основните източници на емисии на въглероден диоксид по време на игрите ще бъдат храната, транспортът, производството на енергия, строителството и много други. Интересното е, че в ранните етапи на подготовка беше планирано игрите в Париж да бъдат първите въглеродно неутрални игри, но този план скоро беше изоставен.

Според учен по климата от Политехническия университет в Монреал в Канада д-р Ан де Бортоли, Олимпийските игри в Париж вероятно ще имат по-високи въглеродни емисии от предишното състезание - Токио 2020 г. Факт е, че тогава зрителите трябваше да стоят далеч от Олимпийските игри поради пандемията от коронавирус.

Сега изследователите смятат, че светът вече е в такава точка на климатична криза, че трябва да преосмислим такива мащабни събития, и по-специално Олимпийските игри, в съответствие с международните климатични цели. Сега някои експерти смятат, че мащабът на тези събития е просто несъвместим със стабилността на климата на Земята.

Според д-р Де Бортоли максималният бюджет за Олимпийските игри в Париж е определен на 1,58 милиона тона CO2 еквивалент през 2024 г. Предполагаше се, че организаторите няма да надхвърлят тази граница, ако искат да допринесат за борбата с изменението на климата. Имайте предвид, че тази цел е доста амбициозна, тъй като Игрите в Токио през 2020 г. все още произведоха почти 2 милиона тона CO2 и това въпреки факта, че се проведоха по време на пандемия.

Изследователите отбелязват, че точният въглероден отпечатък на Олимпийските игри в Париж ще бъде известен едва след като игрите приключат. Въпреки това, предварителните оценки предполагат, че ще бъдат 1,6 милиона тона CO2e за 13-16 милиона посетители, или около 100-125 kgCO2e на човек. За сравнение подобни показатели могат да бъдат сравнени с изминаването на 500 км с кола или 10 000 км с метро, ​​както и консумацията на 31 телешки бургера или 83 бутилки вино.

Въглеродните емисии от Олимпиадата - или от всяко голямо събитие - идват от многобройни източници, включително транспорт, нови сгради и инфраструктура или дори отглеждането на месо, което е заклано за храна.

Учените признават, че едва ли ще можем да обобщим резултатите преди края на олимпийските игри в Париж, но учените се надяват, че настоящите игри със сигурност ще станат по-екологични от игрите в Рио 2016 или Лондон 2012 - и двете олимпиади бяха признати за най-малко екологичните в историята.