Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт напусна поста си. От Футболната асоциация на Англия информираха, че решението е било взето от самия специалист.

Саутгейт бе селекционер на Англия в последните осем години, извеждайки тима на „трите лъва” до четири големи турнира. Той наследи на поста Сам Алърдайс през 2016 година.

През 2018 година Англия стигна до полуфиналите на световното първенство, а на последните две европейски първенства тимът на островитяните достига до финала на турнира.

Договорът на Гарет Саутгейт с Футболната асоциация на Англия изтичаше в края на годината, но още преди старта на UEFA EURO 2024, треньорът обяви, че ще напусне поста си след края на шампионата, ако „трите лъва” не спечелят титлата.

В изявлението на Саутгейт се каза: "За мен, като горд англичанин, беше чест да играя за Англия и да я ръководя. Това означаваше всичко за мен и аз дадох всичко от себе си.

"Но е време за промяна и за нова глава. Неделният финал в Берлин срещу Испания беше последният ми мач като мениджър на Англия.

"Присъединих се към ФА през 2011 г., решен да подобря английския футбол. През това време, включително осем години като мениджър на мъжкия отбор на Англия, бях подкрепян от някои брилянтни хора, които имат моите сърдечни благодарности. Не бих могъл да имам по-добър човек до себе си от Стив Холанд. Той е един от най-талантливите треньори на своето поколение и беше огромен.

"Имах привилегията да водя голяма група играчи в 102 мача. Всеки от тях е бил горд да носи трите лъва на фланелките си и е правил чест на страната си по много начини. Съставът, който заведохме в Германия, е пълен с вълнуващи млади таланти и може да спечели трофея, за който всички мечтаем.

"Специални благодарности отправям към "задния" персонал, който оказваше на играчите и на мен безрезервна подкрепа през последните осем години. Тяхната упорита работа и ангажираност ме вдъхновяваха всеки ден и съм им много благодарен - брилянтният "екип зад отбора".

"Имаме най-добрите фенове в света и тяхната подкрепа е от огромно значение за мен. Аз съм фен на Англия и винаги ще бъда такъв.

"Очаквам с нетърпение да гледам и да празнувам, когато играчите продължат да създават още специални спомени и да свързват и вдъхновяват нацията, както знаем, че могат.

"Благодаря ти, Англия - за всичко."