Футболисти от два отбора, които изпълняват решаващи дузпи в края на мача, имат значително различни шансове в зависимост от това кой започва първи. За да се коригира тази несправедливост, трябва да се променят правилата на футболната игра. 

Журналисти разговаряха с ръководителя на катедрата по математическа статистика в университета в Щутгарт Кристиан Хесе. Хесе обясни, че учени от Обединеното кралство са анализирали 1000 изпълнения на дузпи. Те се опитвали да разберат дали има връзка между това кой отбор пръв стреля към вратата и кой първи отбелязва победния брой голове. Установено е, че играчите, които изпълняват първата дузпа, имат 20% по-голям шанс да спечелят от тези, които изпълняват втората - тоест 60% срещу 40%. В този случай редът се определя чрез хвърляне на монета - това е несправедливо, се казва в статията на Bild.

„Няма друг спорт, при който простото хвърляне на монета причинява толкова голям дисбаланс“, казва Хесе.

Ученият даде пример в шаха, игра, в която също се определя на случаен принцип кой ще играе с белите фигури. В шаха белите имат само 4% повече шансове. Той обясни, че причината за несправедливия дисбаланс е психологическият натиск върху играчите от втория отбор, когато виждат, че най-добрият играч отбелязва първи гол в 75% от случаите. С всеки следващ удар натискът се увеличава и по този начин шансовете се влошават още повече.

Хесе предложи промяна на правилата на футболната игра, за да се изравнят шансовете на двата отбора. Идеята му е да се използва принципът на тайбрека в тениса.

„Отбор А стреля първи, след това отбор Б стреля два пъти, след това А стреля два пъти и т.н.“, обясни германският учен.