Светът е спорт! Започна откриването на Олимпийските игри в Париж 2024. Вечерта на 26 юли бе дадено началото на а XXXIII Летни олимпийски игри.

За пръв път церемонията няма да се състои на стадион. Декор на събитията ще бъде центърът на Париж и неговата главна артерия - река Сена.

Парадът на нациите ще премине по река Сена с кораби, като ще бъде наблюдаван от над 300 000 зрители на място. Кулминацията ще бъде в подножието на Айфеловата кула. Зрелищната церемония започва в 20:30 часа българско време и ще продължи до малко след полунощ - 00:15 часа.

В началото на церемонията ще бъде издигнато френското знаме и ще бъде изпълнен френският национален химн. . Първи излязоха състезателите на Гърция. След нея всички останали държави излизат по азбучен ред.

6 километров маршрут по Сена - това ще бъде мястото, на което Олимпийските игри ще бъдат открити през 2024 г. Маршрутът започва от моста Аустерлиц и завършва сред градините, фонтаните и дворците в сянката на Айфеловата кула в Трокадеро.

Ще има почти 100 лодки, превозващи повече от 10 000 спортисти и високопоставени лица. Те ще плават покрай емблематичните забележителности на Париж, включително катедралата Нотр Дам и Пон Ньоф. Лодките ще транспортират спортистите, но също така ще бъдат използвани в артистичната част на церемонията, която ще покаже историята и културата на Париж и Франция.

Официалната песен на Олимпиадата Hello World е в изпълнение на Гуен Стефани и Brandon Paak Anderson. 

България има 46 квоти в 15 спорта. Страната за първи път ще има участник в таекуондото на летни олимпийски игри. Ракета номер едно на България – Григор Димитров няма да участва на олимпийските игри, защото не покрива всички условия за участие, сред които е участие в Купа Дейвис през последните години.