Елвира Краснобаева дължи обезщетение на Българска федерация по художествена гимнастика. За това може да бъде съдена. Причината е, че едностранно е прекратила договора си с БФХГ. 

Илиана Раева излезе с официална позиция от името на ръководената от нея организация.

Наша грация се разделя с България, ще се състезава за Армения

Ето какви са взетите решения от федерацията:

БФХГ Ви уведомява, че след изразеното лично желание в писмен вид на състезателката Елвира Тимофеева Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева, УС на БФХГ взе следното решение:

• Елвира Краснобаева да бъде освободена като член на НО на България, считано от 01.10.2024 г.

• Да бъде спряна от участие в гала спектакъла „Ескалджим" Билбао/Испания от името на България

• На състезателката Елвира Краснобаева не се разрешава да ползва националната база з."Раковски", считано от 01.10.2024 г.

• С оглед на вложения труд за подготовката й за следващия олимпийски цикъл, на състезателката Елвира Краснобаева се отнема възможността да използва направените до момента музики и композиции

• С оглед на вложените финанси в нейното развитие като състезател до момента, включващи месечни средства от ММС и от спонсор, екипировка, музики за съчетания, медикаменти, мануално и друг вид възстановяване, спортни лагери, участия в МСК, премии и награди от ММС и БФХГ, се прекратяват месечните й възнаграждения от ММС и от спонсора, считано от 01.10.2024 г.

Съгласно чл.5.3 от договор №БФХГ-ММС-13 от 02.01.2024 г. състезателката Елвира Краснобаева дължи обезщетение на БФХГ, поради едностранно, предсрочно прекратяване на договора от страна на състезателя.

В случай, че не бъде спазено решението на УС на БФХГ (Решение №2, Протокол №381 от 30.09.-2024 г.), на състезателката Елвира Краснобаева може да бъде потърсена съдебна отговорност.

На първото легитимно заседание на новия УС на БФХГ, след редовното отчетно-изборно общо събрание, което ще се проведе на 07.10.2024 г., ще бъдете уведомени за последвали решения по казуса.