Димитър Запрянов, олимпийски вицешампион от олимпийските игри в  Москва през 1980 година е починал на 64-годишна възраст след дълго боледуване. Тъжната вест съобщават от федерацията по джудо.

Той е най-титулуваният състезател в историята на българското джудо. Два пъти участва на най-престижния спортен форум на планетата, в Сеул '88 остава на крачка от подиума - пети.

 
Трети е в света от първенството в Сеул, но през 1985-а, носител е на три медала от европейски първенства в тежка категория.

През 1984-а пък печели сребро от турнира "Дружба", който заменя олимпийските игри, заради бойкота на соцлагера. Четири пъти триумфира на нашия турнир "Освобождение".

През 2001-а е обявен за най-добрия джудист у нас за изминалото столетие от родната федерация.

Роден бе на 27 януари 1960 г. в Опан, област Стара Загора.
Твърде късно започва да се занимава с джудо, едва в 9-и клас, но треньорите Недьо Ранчев и Цончо Колев виждат в него талант и започват да работят. Съвсем скоро той започва да печели и първите си медали от международни турнири, за да стигне след време до подиума на най-големите състезания.

"За нищо не съжалявам, така е трябвало да стане", казваше философски Запрянов по повод загубения олимпийски финал, когато води до последната минута, но допуска ипон.

Българската федерация по джудо изказва най-искрени съболезнования на семейството и близките му.