Приятелите на най-популярния спорт не могат да не бъдат доволни от календара на 2024 година. През януари-февруари паралелно се играха мачовете за Купата на африканските нации и Азиатската купа на АФК, 14 юли бе последният ден на 17-ото Европейско първенство, а ден по-късно Аржентина и Колумбия играят финала на Копа Америка. Пълен континентален преглед на световния футбол.

И преди всичко  - фанфарен поздрав за победителите на Евро 2024 - футболистите на Испания със селекционер Луис де ла Фуенте, който повече прилича на пастор. След седем поредни победи! Небивало!

Да видим има ли логика в протичането и завършека на европейския футболен фестивал? Първите десет отбора в актуалната ранглиста на ФИФА, която включва 210 страни, са:

1. Аржентина, 2. Франция, 3. Англия, 4. Белгия, 5. Бразилия, 6. Нидерландия, 7. Португалия, 8. Испания, 9. Италия, 10. Хърватия. Четири от осемте европейски отбора в десетката стигнаха до полуфиналите (Испания, Франция, Англия, Нидерландия), което не бе по силите на страната домакин Германия (№ 17). Логично, но с логиката дотук.

При участието на 24 отбора най-зрелищният мач се случи не в елиминационната, а в квалификационната фаза на шампионата. Изиграха го отборите на Турция (№ 40) и Грузия (№ 75). От двата състава просто лъха кондиционна свежест. Беше здрава битка с чисто футболни аргументи, в която за 22-мата на терена неугасимият стремеж към победата нямаше алтернатива. Като украшение на  спектакъла паднаха два красиви гола. Воле на Мерт Мюлдюр и феноменален удар от дистанция на съотборника му Арда Гюлер във вратата на Грузия. В последните секунди греда попречи резултатът да стане 2:2, но превратното футболно щастие прати топката във вратата на грузинците – 3:1 за Турция.

Дотук и със суперлативите. Макар необобщаващо, твърде показателно е мнението на Уейн Рууни, според когото отбори като Англия, Белгия, Нидерландия играят с прекалено много пасове, твърде позиционно, с безплодни постепенни нападения. Скука без изненада, цяло полувреме не се случва нищо интересно. Виновен за това е не някой друг, а… Гуардиола, защото той измисли този стил. Тики-така. Истина е, че се изиграха мачове на ходом и едва ли  Гуардиола има вина за това. Франция например е много далече от нивото, което показа на световното първенство в Катар. То се състоя през ноември-декември 2022 година и футболистите бяха очевидно по-свежи. Елитните европейски отбори годишно играят до 65-70 шампионатни и турнирни мача, едва приключили държавните първенства, националните отбори свирят сбор. На терена излизат хора, не машини, а умората не е тактическо средство, тя е физическо качество. Ако зависеше от Юрген Клоп, той щеше да въведе годишен лимит до 55 мача.

„Изпитвам разочарование и гняв след мача. Играя професионално от 23 години и все още не знам правилата“. Не, няма конфликт на интереси, макар че това са думи на крайно разочарования вратар на Дания К. Шмайхел след загубения осминафинал срещу Германия с 2:0. При 0:0 немците получиха дузпа след неволно и невлияещо на играта докосване на топката с ръка от Андерсен. Съдийското решение драстично повлия на резултата и изхода на мача. Но на четвъртфинала Испания – Германия ибериецът Кукурея спря с ръка удар, който можеше да се превърне в гол. Стопроцентова дузпа, така биха оценили ситуацията сто футболисти и треньори, участници на Евро 2024. Но след мача последваха обяснения, че съдията не е посочил точката за изпълнение на 11-метровия наказателен удар поради указания, дадени непосредствено преди шампионата. Ъгълът, който сключва ръката спрямо тялото и прочее мъглявини. Но футболът е феномен и поради гениалната си простота, това, което става на терена, би трябвало да е ясно и на децата по трибуните.

Гневът на Шмайхел далеч не изчерпва проблема с предназначението на ръцете във футбола. Да, футболът е контактен спорт, но коректна е само играта рамо в рамо. Дърпането на противника за фланелката и особено баталните сцени в наказателното поле при изпълнение на ъглов удар, заемката на клинч от бокса и дори суплеси от класическата борба са извращения във футбола и най-често схватките се прекратяват със съдийско решение „нарушение в атака“. Дали законодателите на правилата от ФИФА и Международния борд на футболните асоциации знаят златното правило „ръце бягат, крака хвърлят“, без което леката атлетика е немислима? Ясна е биомеханиката на бягането, няма как футболистите да тичат без участието на ръцете, но за онези, които разчитат повече на горните крайници, има спортове като хандбал, баскетбол, волейбол. Във футбола се заговори за въвеждането на син картон, след показването на който играчът ще бъде отстраняван за 10 минути. Така един, двама или трима души дори от двата отбора едновременно ще могат да погледат част от мача край тъч линията. Защото сегашните баталии донякъде приличат на ръгби, но нямат нищо общо с футбола.

Правилото за засада е въведено още в зората на футбола, за да не може някой да виси като на гюме пред вратата на противника. Променяно е много пъти, за да се стигне до сегашния  абсурд поради микроскопични, различими само от технически средства засади, да се отменят голове. Вижте на запис осминафиналната среща Германия – Дания 2:0, в която немската защита при 0:0 бе надиграна, но вместо мачът да продължи при 0:1, голът бе отменен. И не само Шмайхел би бил доволен, ако засада има при просвет между телата на защитника и нападателя. Защото една капачка на коляно не е предимство, а поощрение на дефанзивната игра.

Няма млади и стари, има можещи и неможещи, но изгряващите звезди Ламин Ямал (роден на 13.07.2007 г.) от отбора на Испания и Арда Гюлер (Турция, роден на 25.02.2005 г.) дадоха на шампионата много повече футбол от залязващите Роналдо (роден на 05.02.1985 г.) и Пепе (роден на 26.02.1983 г.). Що се отнася до моженето, нима не е видно, че Роналдо не е и половината от онова, което показваше с отборите на Манчестър Юнайтед и Реал, само егото му е останало непокътнато. Залезът е естествен процес. Мачът Испания – Германия „пенсионира“ Тони Кроос, който сам реши, че е време да събуе бутонките. Но след като на Евро 2024 немският национален отбор имаше средна възраст 29,7 години, а селекционерът Нагелсман се закани, че за световното първенство ще гради различен състав, едва ли в него ще има място за Нойер, Мюлер, Гюндоган.

Отборът на Италия, шампион от предишното европейско първенство, просто угасна. Да, няма ги стожерите Киелини и Бонучи, но у Киеза и Барела няма грам лидерски качества и не е комплимент за един отбор с претенции единствената  му единица на висота да е вратарят Донарума. А разочарованият от самия себе си Мбапе, който извеждаше отбора на Франция с капитанската лента, призна: Моето представяне беше провал.

Автоголовете, 11 на брой, са повече от запомнящите се голови удари. Като фамозното изпълнение на Ламин Ямал в полуфинала Испания – Франция. И на Фил Фоудън в другия полуфинал Нидерландия – Англия, който обаче тресна гредата близо до сглобката и не влезе във вратата.

За съдийството – нищо. То е като лошото време, просто трябва да го изтърпиш и толкоз.

Моралът на Евро 2024 бе сериозно накърнен от националистически изцепки. След мача Хърватия – Албания 2:2 албанският национал Даку, който сега се подвизава в Рубин, Казан, грабна мегафон от трибуната и изкрещя грозни думи срещу сърби и северомакедонци. От Сръбския футболен съюз предупредиха, че ако не последва сериозно наказаниеу ще оттегли отбора си от шампионата. На Даку му се размина само с наказание за два мача. Същата санкция отнесе и турчинът Демирал, който отпразнува отличното си представяне в мача Австрия – Турция 1:2 със знака на ултра националистическата организация „Сивите вълци“. Скандалът прерасна в политически. Крайно укоримо е поведението на Белингам, който в последните секунди на мача Англия – Словакия (осминафинал) отбеляза със задна ножица изравнителен гол за 1:1, а след продълженията се стигна до 2:1. Показа как държи в шепа скротума си и го „дарява“ на съперниците от резервната скамейка. Миг гениалност, последван от реакция на примат. Нека да припомним, че той премина в Реал Мадрид през юли 2023 година с трансфер за 103 милиона евро, а бившите му съотборници от Борусия Дортмунд се радваха, че си отива този егоист-нарцисоид. УЕФА го наказа само с глоба от 20 000 евро, без спиране на състезателните права. А Деклан Райс след същия мач със Словакия едва бе удържан от  съотборници да не се нахвърли с юмруци срещу селекционера на съперниците Франческо Калцона.

Налаганите глоби си ги бива, от 21 отбора УЕФА прибра около 1 300 000 евро, води Хърватия с 220 875, макар че отборът не прескочи квалификационната фаза, с 50 000 по-малко е санкцията на Албания. Сложна е организацията на такава проява. Германия временно възстанови граничния контрол. На стюарди вътре в стадионите и на полицаи вън от тях се наложи да бият, без да си поплюват. Терените бяха засипвани с празни бирени чаши по време на мачове. За жалост при разпри на групи привърженици играха ножове, чуха се изстрели, освен ранените има и две жертви.

От откриващия до финалния мач по трибуните нямаше празно място. Това не е небивал, а обичаен интерес. Безупречно състоял се бизнес проект. Над 600 000 фен-туристи, поне милион и половина нощувки, приходите на ресторантьорите също са на топ мачтата. Преди време Гари Линекер, бивш английски национал, изрече  крилата фраза, според която футболът е проста игра, 22-ма гонят топката, накрая винаги побеждават германците. Е, немците не са предишното футболно страшилище, дори сега у дома отпаднаха на четвъртфиналите, затова пък спечелиха повече от милионите на УЕФА. Не бива да се пренебрегва препоръката на принц Луи, предадена чрез баща му принц Уилям на английските национали, да похапват повече при подготовката за европейското първенство. Послушаха го стотици хиляди гости-привърженици, които добавиха и прилично попийване.

Тепърва предстоят задълбочени анализи не само от спортно техническо естество, но часове след последния съдийски сигнал на Евро 2024, състезатели, треньори, ръководители, любители могат да бъдат спокойни: тронът на цар Футбол остава на Стария континент.

Нейко ДАМЯНОВ