Златна! Това може би е най-доброто определение с една дума за изминалата 2021 година. Ако трябва да бъдем честни, то е предимно заради Олимпийsките игри в Токио.

Отложените Игри заради пандемията донесоха много радост за България, а с това и медали. Другото, което трябва да признаем - повечето успехи бяха на жените, а силният пол не бе мъжкият.

Токио 2020, през 2021

Няма как да не започнем обзора ни с Олимпийските игри, които напомниха на света за страната ни. Въпреки малката ни делегация в Токио, Игрите се превърнаха в най-успешните за страната ни от 21 години насам. 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала ни наредиха в топ 30 на страните-участнички.

Първо злато за България в Токио!

Брилянтната 21-годишната Ивет Горанова грабна златото в каратето, ставайки първата ни шампионка в дебюта на този спорт. След този успех Румяна Нейкова вече не беше "последната олимпийска шампионка".

Стойка Кръстева от своя страна стана първата златна в женския бокс. Тя се завърна повече от пеrфектно в спорта, след като беше прекратила кариерата си в края на 2018 г.

Другите златни са Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, сбъднали най-голямата мечта в българската художествена гимнастика. Българките пратиха Русия в "спортен траур".

Втори златен медал за България в Токио!

Антоанета Бонева донесе сребърен медал за България в дисциплината 10 метра въздушен пистолет. Това бе първото ни отличие на форума. А Тайбе Юсеин и Евелина Николова пък единствени отсрамиха традиционно силния ни и натоварен с големи очаквания спорт борба, грабвайки бронзови отличия.

Освен медалистите ни, редица други наши спортисти постигнаха значими успехи. 18-годишният Йосиф Миладинов постави рекорд за най-предно класиране в мъжкото плуване на олимпийски игри в историята на България, а легендарната ни стрелкиня Мария Гроздева участва на своята рекордна седма олимпиада.

Българският ансамбъл извоюва златото в Токио СНИМКИ

На Параолимпиадата Ружди Ружди спечели сребърен медал в тласкането на гюле, а същото направи и Християн Стоянов в дисциплината 1500 метра бягане, представяйки страната ни повече от достойно.

Тенис

Едно от големите събития бе представянето на Ема Радукану на US Open. В Ню Йорк тенисистката влезе в историята на Големия шлем като първата, достигала до титлата, след като е преминала през квалификациите.  В рамките на три седмици Радукану премина през квалификациите, като трябваше да изиграе десет мача. Още по-впечатляващо е, че тя не загуби нито един сет във всичките си срещи.

Тийнейджърката от Великобритания е първата тенисистка в историята, която печели титла от Шлема, след като е започнала от квалификациите.

Новак Джокович пък изравни Роджър Федерер и Рафа Надал по титли от Големия шлем - 20. Той бе и на косъм да спечели календарен Голям шлем, спечелвайки титли от Австралия, "Уимбълдън", "Ролан Гарос", но загуби финал от Даниил Медведев на US Open.

Що се отнася до родните ни тенисисти, то годината бе по-значима на Димитър Кузманов, отколкото за Григор Димитров.

Пловдивчанинът записа и първа победа на Sofia Open, след като до момента единствено Григор Димитров го беше правил. Изпълни целта си - влизане в топ 200, което се случи точно две-три седмици преди края на сезона. В най-добрия си сезон Кузманов дебтира в Роланд Гарос, Уимбълдън и US Open.

Митко Кузманов с рекордно класиране в ранглистата на АТР

Григор изпрати доста противоречива година, в която бе съпътстван от непрестанни травми. Именно контузии го накараха да се откаже в три от четирите турнира от Големия шлем през сезона.

Той изпраща 2021-ва с участие на 18 турнира, в които записа 24 победи и 18 загуби, като също така заработи малко на 1,3 милиона долара.

Волейбол и баскетбол

Годината не бе особено добра за волейбола. Женският тим даде повод за големи надежди, след като спечели европейската Златна лига. На Европейското обаче момичетата не издържаха на напрежението и отпаднаха на 1/8-финалите от непретенциозния тим на Швеция.

Мъжете не останаха по-назад и също напуснаха Евро 2021 на 1/8-финалите. Те бяха колебливи в групата си, но с 3 победи и 2 загуби успяха да я прескочат. Още в първия си двубой след това възпитаниците на Силвано Пранди загубиха  от Германия.

В баскетбола пък направиха нещо, което не се бе случвало от 2011 г. – националите при мъжете да се класират за голям форум. Момчетата на Росен Барчовски успяха да спечелят квота за европейското първенство по баскетбол за мъже през 2022 г

Бокс и Формула 1

Боксьор №1 на България Кубрат Пулев зарадва всички ни с първа победа в чисто нов формат на мачове в триъгълен сет. Пулев убедително срази съперника си Франк Мир с нокаут още в първия рунд.

Олександър Усик стана световен шампион в тежка категория след като разби шампиона в три от четирите световни боксови федерации Антъни Джошуа. Усик поднесе голямата изненада и шокира 65-те хиляди зрители на "Тотнъм Хотспър Стейдиъм"

Тайсън Фюри остана непобедим и спаси титлата на Световния боксов съвет (WBC) в тежка категория с нокаут срещу Дионтей Уайлдър. Досега битанецът има 31 победи, едно равенство и нито една загуба. Това беше трети епизод от съперничеството им, след като първият двубой завърши с равенство, а в реванша нокаутира Уайлдър.

 

Незабравим ще остане и финалът на сезона във Формула 1. Там Макс Верстапен спечели голямата надпревара с Хамилтън в последната обиколка на заключителното състезание в Абу Даби.

"Не знам какво да кажа. Опитах да се боря и нещата се получиха. Обичам отбора си и искам да бъда с тях още 10 - 15 години. Искам да бъда до края на живота си в "Ред бул". Благодаря на Кристиан Хорнeр и Хелмут Марко, които ми се довериха още през 2016 г.", заяви нидерландецът.

Футбол

Европейското

Евро 2020 определено бе футболният гвоздей през изминалата година. Лудото лято поднесе много емоции за феновете. Турнирът се изигра 11 различни европейски града. След драматични обрати и заплетени срещи титлата грабна Италия, като така Франция отстъпи от шампионското място.

Във финалната среща Скуадрата победи домакините от Англия и прочутата песен "it's coming home" се превърна в "it's coming Rome".

Друг емоционален момент също беляза форума. Инцидент с футболиста на Дания - Кристиан Ериксен, обедини футболните фенове. След като играчът получи сърдечен арест по време на домакинството на Дания срещу Финландия и се строполи насред терена, всички привърженици се молиха за плеймейкъра. За щастие всичко бе наред.

Кошмар на Европейското! Кристиан Ериксен се свлече на терена

Междувременно футболът бе на косъм от това да се "продаде" напълно. Обяви се създаването на алтернативна Шампионска лига с наименованието Суперлига, която трябваше да включва 12 от топ отборите в Европа. За едва месец обаче широката общественост, феновете и най-вече УЕФА реагираха силно и отказаха клубовете, като за част от тях последваха и солидни наказания.

Евротурнирите

Манчестър Сити бе близо до трофея на Шампионската лига, но титлата отиде при Челси. "Сините" от Лондон победиха с минималното 1:0 "гражданите". Единственият гол на "До Драгао" в Порто вкара Кай Хаверц.

Градският съперник на играчите на Пеп Гуардиола - Манчестър Юнайтед пък отстъпи във финала на Лига Европа на Виляреал, губейки от дузпи след равенство 1:1 в редовното време.

Златната топка

Лионел Меси получи "Златната топка" за рекорден седми път. Аржентинецът беше отличен в годината, в която стана немислимото - той напусна Барселона и премина в ПСЖ.  Ключова роля за успеха на Меси изигра триумфът на Аржентина в Копа Америка.  Изборът на нападателя предизвика широко обсъждане. То беше подхранено и от думите на Меси по време на церемонията, че според него Роберт Левандовски е заслужавал да бъде награден за 2020 г.

Родната мъка

"Изключително добра година за българския национален отбор. Жалко, че така завършихме кампанията. Последните мачове играем добре, имаме положителен баланс", това бяха думите на Момчил Цветанов след загубата на националния ни отбор от Швейцария с 0:4. Може и да ви шокираме, но не можем да се съгласим с бившия състезател на Локомотив Пд и Литекс.

Тимът ни финишира на предпоследно място в Група C на световните квалификации за Мондиала в Катар. Ако се фокусираме изцяло върху календарната 2021 г., когато се изиграха рекордните за отбора ни 13 мача (5 контроли, 8 квалификации), статистиката показва, че сме спечелили 3 от тях, завършили сме наравно в 4 и сме загубили 6 двубоя. В групата с Швейцария, Италия, Северна Ирландия и Литва спечелихме 8 точки. Тези цифри говорят различно от Цветанов. Трябва да отчетем, че имахме и добри игри - мачът срещу Италия, справихме се Грузия , бихме и Литва. Направихме и хикс с Украйна, но който е гледал мача, знае, че резултатът не отговаря по никакъв начин на играта.

С две думи, ако новото "успешно" значи проблясъци през няколко месеца и победи над страни-джуджета, то Момчил Цветанов е прав, но ако търсим ниво, подобаващо на България - сме далеч засега.

Все пак жребият за Лигата на нациите дава надежда на "лъвовете" - другото вече зависи от тях.