Късно снощи в резултат на въздушни удари в Суми и предградията бяха бомбардирани жилищни сгради, има загинали, а сред тях и деца.

Това съобщи във видеообращение началникът на областната военна администрация на Суми Дмитро Живицки.

По данни на Държавната служба за спешни случаи спасители са пристигнали на място в 23:09 часа, за да потушават огъня, обхванал къщите.

От развалините са извадени и телата на загиналите.

Преди това в резултат на обстрел са загинали 9 души, включително 2 деца.

Последствията от въздушния удар към 8:00 часа на 8 март са отстранени.

В същото време съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко съобщи за общо 18 загинали и публикува ужасяващи кадри. Според него бомби са хвърлени върху жилищни сгради.

Бомби са нанесли щети и върху петролни складове в Житомир и Черников, западно от Киев. В Буча, което е предградие на столицата, местният кмет Анатол Федорук каза, че е имало силен артилерийски огън. "Дори не можем да приберем телата, защото обстрелът не спира ден или нощ", заяви той.

Междувременно украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков съобщи, че щетите, нанесени на украинската транспортна инфраструктура при руското нахлуване, възлизат на над 10 милиарда долара. Това включва мостове, железопътни линии и летища, каза той за днешното издание на в. "Украинска правда". Министърът отбеляза, че за възстановяване на щетите ще са нужни две години и че за него страната ще разчита на чуждестранна помощ.