Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба подаде оставката си, съобщи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук, предаде Kyiv Independent.

Стефанчук заяви, че евентуалната оставка на Кулеба ще бъде "разгледана на едно от предстоящите пленарни заседания", но не посочи конкретна дата.

Кулеба, който е на поста външен министър от 2020 година, е водеща фигура в усилията на Украйна да ангажира международните си съюзници и да осигури нови партньорства от началото на мащабната война.

След като през август 2023 г. се появиха слухове за евентуалното му уволнение, Кулеба заяви в национален ефир, че не е притеснен от възможността.

"Няма работа, която да е постоянна, и съм напълно спокоен за всичко", каза той тогава.

"Още в началото казах, че ще напусна при две обстоятелства: първото е, ако президентът ме помоли да го направя. Второто е, ако вляза в някакво фундаментално противоречие с външната политика и не смятам за възможно да работя с нея," добави Кулеба.

На 3 септември "Украинска правда" съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че Кулеба ще бъде уволнен и че все още се обмисля неговият заместник. Най-вероятният кандидат за поста е заместник-министърът на външните работи Андрий Сибиха, според източниците.