Напоследък противопоставянето "на море в България" и "на море в Гърция" е толкова голямо, че непрекъснато предизвиква величави дебати, стигащи до безумни заключения. Тази история обаче получи еднозначни коментари. Никакви дебати! Не се намери и един човек, който да твърди, че хората с увреждания в България могат да отидат спокойно на който и да е роден плаж. Докато в Гърция...

"Ето отношението на гръцката държава към хората с увреждания, които използват инвалидни колички! И е хубаво, и е безплатно! Плажът е Геракини, между Касандра и Ситония, Халкидики. Има и още един такъв, след Солун, посока Касандра. Специален сайт показва всички плажове в Гърция с такъв достъп. Както виждате, има и специална подложка под чадъра, за да не затъва в пясъка инвалидната количка. Уредът за влизане във водата се захранва със соларна батерия. Колко малко му трябва на човек, за да усети, че е на море!"

Това написа Йорданка Стефанова във Facebook и я подкрепиха десетки българи, забелязали отношението на гръцката държава към хората с увреждания, които използват инвалидни колички - пример за ангажираност и грижа за достъпността и равнопоставеността. Плажът Геракини в Гърция е само един от тези примери, където са създадени условия за свободен достъп на хора с увреждания.

"В Кавала, на "Перигиали", също има платформа! Наистина, това е голяма грижа за хората с увреждания! За тях, които са приковани, на легло в една стая, това е рай. Да отидат сред хора, да се потопят във водата, в тая жега, е невероятно изживяване. От Общината в началото на сезона се поставят чадъри в свободните зони, монтират се съблекални и душове, кошчета за боклук! Есента, на 1 октомври, всичко се прибира. Това тук няма как да стане. На всяка крачка, искат пари! Браво на гърците! Можем само да се учим от тях", написа друга българка.

Какво прави Гърция за хората с увреждания, което България не прави? На плажа Геракини и много други плажове в Гърция са изградени специални рампи и съоръжения, които позволяват лесен достъп до водата за хората в инвалидни колички. Тези съоръжения често са безплатни и се поддържат от местните власти.

Освен рампи, много плажове разполагат със специални тоалетни, душове и съблекални, които са напълно достъпни за хора с увреждания. Но гръцката държава има ясни законови регулации, които задължават обществени и частни обекти да осигуряват достъп за хора с увреждания.

А ситуацията в България? Вижте я - тази снимка от плажа във Варна - морската ни столица, е достатъчно показателна:

Може ли според вас човек с количка да се придвижи по тази "пътека"?

Примерът на Гърция, и по-конкретно на плажа Геракини, показва, че с ангажираност и инвестиции е възможно да се създадат условия за по-добър живот на хората с увреждания. България може да последва този пример, като предприеме конкретни мерки и ангажименти за подобряване на инфраструктурата, законодателството и обществената подкрепа за хората с увреждания.

Но за това трябва да има държава и общество. Нали така?