Сириец беше арестуван по обвинения в сексуално посегателство над седемгодишния си братовчед, който също е сириец, в обществена тоалетна на пазар, съобщи турската държавна информационна агенция Anadolu.

Както отбелязва Си Ен Ен, съобщенията за предполагаемите нарушения бързо се разпространиха в социалните медии, карайки възмутените местни жители да се разбунтуват и да подпалят автомобили и фирми, притежавани от Сирия, в центъра на Анадола.

„Веднага е започнала проверка по този факт. Въпреки това нашите граждани, които се събраха в региона, по-късно действаха незаконно, което не е в съответствие с нашите универсални ценности, и причиниха щети на домове, работни места и превозни средства, принадлежащи на сирийски граждани“, каза турският вътрешен министър Али Йерликая. Той каза, че десетки хора са били задържани и тълпата е била разпръсната едва рано сутринта.

Местният губернатор на Кайсери призова хората да „действат спокойно, с умереност и здрав разум“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини опозиционните партии, някои от които заеха твърда позиция за експулсирането на около 3,6 милиона сирийци от страната, че подклаждат „политика на омраза“.

Самият Ердоган обеща да създаде условия за доброволно завръщане на голям брой сирийци в Сирия.

„Ксенофобията и омразата към бежанците в нашата страна не трябва да се подхранват, защото това не дава никакви положителни резултати“, каза той в реч в понеделник.

Размириците в Кайсери също предизвикаха негативна реакция в Сирия. Видео от град Атареб, който сега е под турски контрол, показа хора, скандиращи срещу присъствието на турската армия и хвърлящи предмети по бронетранспортьор. Друго видео показва последвалата хаотична ситуация с извиващ се дим и отекващи изстрели. Местен жител каза пред CNN, че военните са използвали димна бомба и са стреляли във въздуха, за да разпръснат тълпата.

В друг град, Газавия, също разположен в северозападна Сирия, демонстранти свалиха турското знаме от военен обект. Местен жител потвърди пред CNN, че инцидентът се е случил.

На граничния пункт Баб ал Салама с Турция бе съборено и изгорено турското знаме и заменено със знамето на т.нар. Свободна сирийска армия, съобщава местен жител и публикува снимки в социалните мрежи.

Няколко интернет доставчици в Северна Сирия изглежда бяха прекъснати в понеделник вечерта. Само сателитният интернет все още работел.

Най-голямата коалиция, представляваща сирийската опозиция, Националната коалиция за сирийската революция и опозиционните сили, излезе с изявление, призоваващо сирийците от двете страни на границата да „проявяват сдържаност“.

„Единствените облагодетелствани от този хаос, разстройство и безредие са режимът и терористичните организации“, се казва в изявлението.

Йерликая обвини ботове и провокатори, че сеят раздори в социалните мрежи. Той каза, че повече от една трета от акаунтите, публикуващи съдържание за събития в Кайсери на X, са били ботове и че 10 акаунта са били отнесени до прокуратурата.

„Няма да толерираме онези, които заплашват мира и сигурността на страната ни, публикуват провокативни публикации или подбуждат към омраза“, написа той на X.

Турция приема повече сирийски бежанци от всяка друга страна, но Турция често се противопоставя на усилията за пълно интегриране на сирийските бежанци в обществото, отбелязва CNN. Това, съчетано с трудната икономическа ситуация, превърна сирийците в политически гръмоотвод в Турция. Много сирийци обвиняват турците в расистко отношение. Безброй сирийски деца не ходят на училище поради исканията сирийците да останат в районите, където са били първоначално регистрирани, дори след като събития като миналогодишното смъртоносно земетресение в Южна Турция принудиха много от тях да се преместят.

Всичко това идва само дни след като Ердоган каза, че е готов да се срещне със сирийския президент Башар ал-Асад, за да възстанови връзките между двете страни, въпреки че Асад даде да се разбере миналата година, че срещата не може да се състои, докато турските войски остават в Сирия. Някога Асад и Ердоган бяха близки и дори бяха на почивка заедно, припомня CNN, но в крайна сметка Ердоган подкрепи опозиционната Свободна сирийска армия, която се опита да отстрани Асад от власт по време на гражданската война в Сирия.

Снимката е илюстративна