„Ние бяхме унижени. Сменихме знаме, банкноти, няколко пъти променяхме конституцията, сменихме име, какво ли не направихме, за да покажем, че искаме да бъдем част от европейското семейство. И когато някой ми каже за правилото за единодушие, моля ви, това е ултиматум. Това не са европейските ценности, в които моето поколение се влюби. Подготвен съм с всеки да разговарям колкото е необходимо, докато не намерим истински начин, който този път няма да бъде унизителен. Да ни позволят да укрепим институциите и капацитетите ни като държава. Това искаме", това заяви Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски. 

Трифонов: Изказването на вицепремиера на РСМ е унизителна глупост

Мицкоски се срещна днес с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и участва в работен обяд, организиран от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на който присъстваха и лидерите на държавите от Западните Балкани. В изявление пред МРТ1 Мицкоски оцени срещите си като значими и уточни, че на работния обяд се е разговаряло за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани.

„Процесът (на евроинтеграция) трябва да бъде основан на постижения, а не на билатерализация, на двустранни въпроси, които ще бъдат решаващ фактор", посочи Мицкоски, чието изявление бе разпространено и от правителствената служба. Той повтори тезата си, че повече от 20 години Северна Македония е „жертва на билатерализация, т.е. на двустранни въпроси, в предприсъединителния процес".