Ние винаги сме за добри отношения със съседите, но разбира се, искаме реципрочност, ако ние трябва да заслужим уважението на съседите и те трябва да заслужат нашето уважение. Ако българите искат промяна на конституцията, тогава и те трябва да направят същото, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за македонската телевизия МТВ, цитирано от агенция МИА.

"Щом България иска македонските граждани, които се чувстват българи, да бъдат записани в конституцията ни, тогава и ние имаме право да искаме и те да направят същото и да промeнят конституцията си, за да запишат македонците от България. Това е същината на реципрочността и нека тогава да говорим за това как по-бързо да изградим скоростни железници, как да построим автомагистрала, да подобрим икономическото сътрудничество и капацитетите за туризъм и така нататък, нямам проблем. Но защо днес ние говорим за Гоце Делчев, за Илинден или за организацията, формирана в Солун през 1893 г, с първи конгрес в Ресен, защо да говорим за това", пита той.

По думите му щом Македония не е получила дата за начало на преговори с ЕС, партията Алтернатива, която е в коалиция със СДСМ и с Демократичния съюз за интеграция, трябва да излезе от правителството.

Българското правителство: Ветото за Република Северна Македония остава

"Смятам, че трябва да излязат от правителството и да призоват за предсрочни парламентарни избори, тъй като това правителство, такова каквото е, няма бъдеще. Ключовото, което ги обединява в това правителство, е началото на преговорите, щом това не се случи, не виждам причина Алтернатива да остане в правителството", каза Мицкоски.

Българо-македонската комисия отново не постигна резултат