Въоръжен мъж застреля бивша депутатка в украинския парламент. Иран Фарион е известна с национализма си и с активните си кампании в защита на украинския език. 

Убийството е станало на улица в западния град Лвов. 

Полицията е започнала мащабно издирване на предполагаемия извършител. Фарион е починала, след като е била откарана в болница, съобщи областният управител на Лвов Максим Кожицки в Телеграм.

По думите на министъра на вътрешните работи Игор Клименко разследващите засега свързват стрелбата или с политическата дейност на Фарион, или с личен мотив. Полицията и Службата за сигурност на Украйна работят съвместно за издирването на нападателя.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че получава редовни доклади за усилията за залавяне на стрелеца. Той заяви, че всеки акт на насилие трябва да бъде осъден.

60-годишната Ирина Фарион е лингвист. Тя става член на националистическата партия „Свобода“ през 2005 г. и е избрана за депутат през 2012 г., но се проваля в следващите си опити да спечели депутатско място.

Фарион е член и на Лвовския областен съвет. Придобива известност с честите си кампании за популяризиране на украинския език и дискредитиране на държавните служители, които говорят руски, съобщи БТВ.

През 2018 г., когато Украйна се бори с финансираните от Русия сепаратисти, завзели територии в източната част на страната, Фарион призовава да се „удари всеки рускоговорящ човек в челюстта“.

В първите месеци след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Фарион осъди рускоговорящите бойци от полк „Азов“, които три месеца защитаваха пристанищния град Мариупол.

Въпреки че украинският е единственият национален език на Украйна, много жители говорят руски като първи език – наследство от съветското управление, когато украинският е бил под официален натиск, пише Ройтерс.

Популяризирането на езика отдавна е важен въпрос, като парламентът приема закони за утвърждаване на употребата му в обществения живот и в сферата на услугите.