187 души са били ранени при мощния трус в Източна Турция днес, съобщава министърът на вътрешните работи Али Йерликая. Той пристигна в Малатия, където бе епицентърът на земетресението, предава Haberturk.

Мощен трус разлюля Турция, усети се в съседни държави

Йерликая уточни, че лечението на 43-ма от пострадалите продължава в болница.  

Според турските власти трусът е бил със сила 5,9 по Рихтер, според данните на Европейския сеизмологичен център - 6 по Рихтер. Земетресението е регистрирано в град Кале, окръг Малатия, в 10:46 ч. Епицентърът му е бил на дълбочина 10,07 километра.

В Елазъг човек, който е бил на работа в момента на земетресението е тръгнал да скача от балкона. Все пак той се отказва се хвърли в последния момент. Тези моменти са заснети с камера. 

Трусът бе усетен в много окръзи в Източна и Централна Турция, както и в Сирия. До този етап има информация за няколко сериозно засегнати сгради при земетресението.

Земетресението бе усетено силно в окръзите Шанлъурфа, Елязъг, Батман, Адъяман, Кахраманмараш, Тунджели, посочи Йерликая. Веднага след труса бяха формирани специални екипи, които започнаха да извършват обследване на терен, добави министърът на вътрешните работи.

Три сгради са рухнали частично след труса в Турция